Суддя Вінницького міського суду Ірина Курбатова ухвалила рішення про продовження (на 60 діб) терміну тримання під вартою місцевого активіста Юрія Павленка. Попри пропозицію п’ятьох народних депутатів України відпустити підозрюваного на поруки, представник Феміди не змінила запобіжного заходу.

Суддя пояснила це тим, що своєю поведінкою затриманий може перешкоджати розслідуванню. Під вартою активіст перебуває з 8 грудня минулого року. Спочатку його звинувачували у хуліганстві та побитті міліціонерів (на судове засідання прийшли свідчити 14 міліціонерів, загалом повістки отримали 19, але п’ятеро нині перебувають у зоні АТО). Тепер статтю звинувачення перекваліфікували на участь у масових заворушеннях. Свої претензії на засіданні озвучили також представники обласної влади з приводу завдання матеріальної шкоди під час штурму облради, а також співробітники комунального підприємства «Вінницька транспортна компанія». Юристи підприємства нарахували 19 тисяч гривень збитків за простій трамваїв і тролейбусів під час акції 6 грудня, коли активісти перекрили центральну вулицю міста.

Підозрюваний не визнає своєї провини. Каже, що одна людина не могла бути учасником масових заворушень. Тим паче аж ніяк не могла завдати тілесних травм 19 міліціонерам. Павленко вигукував, що не для того він стояв на Майдані і там гинули люди, щоб тепер його тримали в клітці. У своїх діях не вбачає криміналу. Вважає себе політичним в’язнем. Обіцяє звернутися по захист до міжнародних інстанцій. Попередив про те, що завдасть собі тілесних ушкоджень.

Частина активістів підтримували затриманого у залі суду, інші стояли на вулиці з плакатами: «Ні — політичним репресіям!», «Свободу — Павленку!». Нагадаємо, затриманий активіст — та сама людина, котра знищила портрет глави держави під час подій 6 грудня 2014 року. Тоді активістів не пропустили на сесію облради і вони штурмом зайняли приміщення.

Вінницька область.