Лікарню опалюватимуть відходами деревини
Олександрівський район, що в Кіровоградській області, активно працює у міжнародному проекті Європейського Союзу та програми розвитку ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду». Як наслідок, громадські організації району завдяки цій співпраці реалізували найбільше в області — 10 мікропроектних пропозицій. Йдеться про 1 мільйон 419 тисяч 436 гривень залучених коштів. Втілювалися в життя, зазвичай, ідеї з енергозбереження. Саме завдяки ПРООН у загальноосвітніх школах району, дитячих садках, медичних закладах замінили вікна, двері, провели ремонти систем опалення.
Нині в районі триває друга фаза реалізації проекту, в ній задіяно чотири районні громадські організації. Зважаючи на світові енергетичні проблеми, організатори проекту дещо змінили умови співпраці з громадами. Вони висунули нові вимоги до мікропроектних пропозицій, кожна третя з яких матиме винятково енергоефективну спрямованість. Ті, хто зуміє подати саме такі ділові пропозиції, зможуть отримати від організаторів проекту до 70 відсотків необхідних коштів.
— Наш район аграрний і найбільш заліснений, тому можна реально говорити про використання альтернативних видів палива, зокрема дров, — наголошує голова райдержадміністрації Валерій Авксентьєв. — Цей ресурс значно дешевший за газ і вугілля. Тож уже наступного року плануємо перевести на опалення відходами деревини центральну райлікарню. Необхідні роботи виконає Олександрівська дільниця ВАТ «Інтерресурси», що виготовляє паливні тріски.
У перспективі — переведення шкільних навчальних закладів, що нині обігріваються вугіллям, на економніші види палива. У цьому контексті співпраця з проектом ЄС ПРООН — дуже доречна. До слова, представники проекту, його координатори в області вже знають про ініціативи району.