Нещодавно відзначив свій 80-річний ювілей один із найвідоміших українських композиторів-авангардистів Леонід Грабовський (на знімку).
Він народився в Києві у музичній сім’ї. У 16 років вступив на економічний факультет університету, паралельно брав приватні уроки музики. А вже через три роки навчається на композиторському факультеті Київської консерваторії (у Л. Ревуцького і Б. Лятошинського). Його дипломний твір для хору й оркестру «Чотири українські народні пісні» отримав І премію на Всесоюзному конкурсі молодих композиторів. У 1960-х роках Л. Грабовський разом з В. Годзяцьким, В. Сильвестровим, І. Карабицем та іншими створює групу музикантів, названу згодом «Київським авангардом».
Найвідоміший твір цього періоду — його «Симфонічні фрески» для симфонічного оркестру, за мотивами серії малюнків художника Б. Пророкова «Це не повинно повторитись». Тут звучить тема протесту проти війни. Це один із кращих авангардних творів композитора, особливо актуальний нині.
До 1969 року Грабовський працював у Київській консерваторії, потім, через неприязне ставлення керівництва, пішов з роботи. В цей період він пише «Мікроструктури» для гобоя соло, цикл фортепіанних п’єс «Гомеоморфія», симфонію-легенду «Вечір на Івана Купала», симфонію «Concorsuono» для валторни соло, «Musіca mundana» для великого симфонічного оркестру та багато іншого. Потім 46-літній Грабовський переїжджає до Москви, де працює редактором журналу «Советская музыка», а також пише музику на замовлення. Через вісім років переїжджає до США, куди його запросили на посаду композитора-резидента при Українському інституті Америки в Нью-Йорку. Працював як вільний композитор, зокрема — з ансамблем «Contіnuum». Проводив лекції про сучасну українську музику в різних університетах. Тринадцять років працював консультантом у музичному магазині. Зараз композитор живе в Нью-Йорку, де служить церковним органістом і далі пише музику.
 
Олексій Мировський, викладач Буської ДМШ.
 
Львівська область.