Одна із кількох котелень, зведених у Кіровограді, що працюють на трісках та інших лісорубних відходах, обігріває цьогоріч і приміщення Кіровоградського обласного онкологічного диспансеру. Потужність котельні — півтора мегавата. Цього цілком достатньо, щоб забезпечити весь комплекс будівель (20000 квадратних метрів площ) і теплом, і гарячою водою в необхідній кількості (60 кубів теплої води протягом доби).

— У грошовому еквіваленті це дає, за попередніми розрахунками, 40 відсотків економії, — каже голова правління компанії «Інтерресурси» Микола Москаленко. — Цьому передувало зведення трьох котелень на відновлюваному паливі, а саме на щепі. Отже, в лісі збирають відходи, техсировину, а в місті з’являється максимально здешевлене тепло для закладів соціальної інфраструктури.

Якщо на об’єктах, що опалюються вторсировиною, встановити пластикові вікна, зробити теплозахист фасаду, сучасну вентиляцію, то цю економію можна довести до 80 відсотків, переконаний Микола Іванович.

Для того, щоб не було перебоїв із сировиною, побудували завод з виробництва тріски на німецькому обладнанні. Тож, з одного боку, економія коштів, з другого — санітарна очистка лісів. Раніше технічні відходи в лісі просто гнили, завдаючи шкоди довкіллю.

Сьогодні Норвегія, Данія вже довели в балансі опалення таке джерело теплової енергії до 60 відсотків. А в Кірово-граді поки що лише три великі медичні об’єкти вдалося перевести на альтернативне тепло, але в планах «Інтерресурсів» — 50—70 відсотків обласного центру взяти на таке теплоутримування.

На знімку: Микола Москаленко демонструє економкотельню.

Фото автора.