Одними з найкорисніших і найрозповсюдженіших фруктів є яблука. Вони балують нас великою кількістю сортів з раннього літа до пізньої осені і бувають: червоні, жовті, зелені, великі та маленькі, солодкі та кислі, а ще тверді та м’які. Тут уже, як то кажуть, на будь-який смак, вибрати є із чого. Адже, як стверджує англійське прислів’я, яблуко на день — і лікар не потрібен.
Відомо, що яблука виводять із організму солі важких металів, холестерин, зміцнюють стінки судин, мають протимікробну, сечогінну дію. Рекомендуються в лікувальному харчуванні хворих, що страждають на атеросклероз, ентерит, коліт, захворювання сердечно-судинної системи, печінки, ожиріння, цукровий діабет.
У яблуці містяться яблучна та винна кислоти, що сприяють травленню. Крім того, яблука зміцнюють імунну систему й допомагають підтримувати постійний рівень цукру в крові. Вміст у яблуках великої кількості заліза робить їх незамінними при лікуванні недокрів’я.
Багато антиоксидантів містить шкірка яблука, а це запобігає шкідливому впливу на організм вільних радикалів і знижує ризик захворювання на рак.
Найкраще вживати яблука в сирому вигляді, але корисні також мочені, печені та мариновані яблука.
 
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.