Свіжі сливи поспівають на присадибних ділянках і з’являються на прилавках ринків з липня до жовтня. Про те, чим корисні ці плоди, розповіла лікар-гастроентеролог Наталя Ярошенко:
— У сливах містяться: вода, сахароза, пектинові речовини, білки, клітковина. З органічних кислот переважає яблучна, вітаміни В1, В2, РР, С, провітамін А, а також мінеральні речовини — натрій, калій, магній, фосфор, залізо.
Корисні сливи при гіпертонічній хворобі, запаленні легенів, туберкульозі, ревматизмі. Найціннішими для вживання у свіжому вигляді є плоди великоплідних венгерок і ренклодів. У них високий вміст сахарози, ніжна м’якоть, гарний гармонічний смак.
Цінна властивість слив полягає у тому, що вони містять речовини, які звільняють кишечник від шлаків, підсилюють перистальтику, поліпшують травлення й дезінфікують кишечник. А калій, що міститься в плодах, дозволяє використовувати сливу як протинабряковий засіб, що виводить із організму надлишки рідини.
Сливи — кращі стимулятори вуглеводного обміну, вони зміцнюють нерви, освіжають розумовий процес, підвищують працездатність.
Ці фрукти заспокоять, проженуть тривожний стан і депресію — досить тиждень поїсти по 200 грамів слив щодня. Це дуже гарний профілактичний засіб, що робить організм стійкішим до стресу.
Чорнослив (сушені плоди чорної сливи) допомагає в боротьбі з онкологічними захворюваннями, поліпшує стан шкіри, має антибактеріальну дію. Також він містить велику кількість антиоксидантів, які підвищують імунітет. Чорнослив практично повністю зберігає корисні речовини, які входять до складу свіжої сливи.
Уживаючи щодня чорнослив, ви не тільки оздоровите свій організм, а й позбудетеся зайвих кілограмів.
Єдине застереження: оскільки переважну частину вуглеводів, що містяться в сливі, становить глюкоза, вона не рекомендується до вживання у великих кількостях при захворюванні на цукровий діабет.
Фото з сайта http://ru.wikipedia.org.