Продовження. Початок у «Діалозі» за 7 липня.
Генна інженерія — це не тільки крок науково-технологічної еволюції, а й головна частина бізнесу цілої промислової групи, основу якої становлять кілька транснаціональних корпорацій. Вони називають себе «Lіfe Scіences» («Індустрія науки про життя») і є головними дійовими особами в розвитку генної інженерії. Під контролем цих компаній перебуває майже дві третини всього ринку пестицидів, чверть комерційного ринку зернових і практично 100% ринку ГМ зерна. Компанії не тільки мають власні лабораторії, а й фінансують проекти, пов’язані з розвитком генної інженерії в багатьох академічних вузах світу. Важливою частиною діяльності компаній є оформлення прав інтелектуальної власності на генетично модифіковані організми, які винаходять у їхніх лабораторіях. Приміром, фермер, що хоче висадити на своєму полі ГМ сою, зобов’язаний виплатити компанії гонорар за «винахід», без права використання частини врожаю для повторного висадження, тому що цим він би порушив право власності.
Прихильники застосування генної інженерії в сільському господарстві впевнені: харчуючись трансгенною їжею, людина наражається на небезпеку не більше, ніж уживаючи звичайні продукти. До того ж рослини, сконструйовані за допомогою генної інженерії, зможуть давати більш високі врожаї, ніж традиційні культури. Рослини можна модифікувати так, щоб вони містили більше поживних речовин і вітамінів. До того ж ГМ рослини можна пристосовувати до екстремальних умов, таких, як посуха й холод. Використання ГМ культур дозволить менш інтенсивно обробляти поля хімікатами, бо ті самі зможуть упоратися з вирішенням проблем, раніше підвладних тільки хімії. Харчові продукти, що містять ГМ інгредієнти, можуть стати корисними для здоров’я, якщо в них вмонтувати вакцини проти різних хвороб. Приміром, уже винайдений салат-латук, який виробляє вакцину проти гепатиту В. Їжа з генетично модифікованих рослин може бути смачнішою й дешевшою.
Найпоширеніше зараз перше покоління ГМО (зі стійкістю до гербіцидів, комах і вірусів) було створено «під фермерів». Однак оцінка вигід застосування генної інженерії не однозначна навіть у сільськогосподарському середовищі. Вирощування й використання ГМ рослин має певний вплив на здоров’я людей, навколишнє середовище (звичайні рослини, воду, птахів, комах, тварин, ґрунт), систему сільськогосподарського виробництва.
За інформацією www.gmo-e.org.ua.
У наступному «Діалозі» читайте про технологію генної інженерії.