Пам’ятаю, ще в радянські часи був рибний день. Зараз ми з дружиною на пенсії, багато часу приділяємо здоровому способу життя й правильному харчуванню. І от нещодавно прочитав, що морепродукти продовжують життя. Я, звичайно, знаю, що в них безліч корисних речовин, але не могли б ви розповісти, які саме морепродукти особливо корисні для нашого організму й чим конкретно?
Тимофій ПАСІЧНИК.
Балта
Одеської області.
Відповідає дієтолог Любов ГРІНЧУК:
— Найпоширеніший продукт — риба. Білок, що міститься в ній, за поживними цінностями не поступається білкам м’яса. Вітамін D важливий для наших кісток, залізо — для перенесення кров’ю кисню, а вітамін В3 допомагає організму одержувати енергію з вуглеводів. Амінокислота тирозин необхідна для синтезу гормонів, фосфор поліпшує роботу головного мозку, а омега-3-жирні кислоти є важливим елементом у профілактиці астми, гіпертонії, псоріазу, ревматоїдного артриту та ішемічної хвороби серця. Вітаміни В6 і В12 зміцнюють імунну систему й нормалізують роботу нервової системи.
Мідії багаті білком, жиром, вуглеводами й численними мікроелементами. Вони також містять вітаміни В1, В2, В6, PP. А от з корисних мінералів у мідіях є: натрій, калій, кальцій, магній, селен, йод, бор, кобальт і марганець.
Якщо ви вирішили поласувати сирими устрицями, то пам’ятайте, що вони повинні бути дуже свіжими. Цей вид морепродукту багатий цинком, залізом і у великій кількості містить вітамін В12.
Креветки — відмінне джерело білка, вітамінів В12 (який необхіден для вироблення червоних кров’яних тілець — гемоглобіну), A, E і D, а також натрію, калію, кальцію, магнію, фосфору, заліза, алюмінію, міді, цинку, марганцю. Практично не містять цукрів і жиру.
Устриці зміцнюють кісткову систему. Великий вміст вітамінів В12 і D забезпечує надходження кальцію в кісткові тканини. Устриці вважаються афродизіаком і підтримують відтворюючу функцію організму, особливо корисні для чоловіків.
У гребінцях набагато більше білка і йоду, ніж у креветках, і мало калорій, а м’яз великого гребінця багатий жирними кислотами омега-3.
Омари захистять від інфекцій і допоможуть уникнути передчасного старіння. В омарах багато білка й мікроелементів (цинк, мідь і калій).
Кальмари — джерело білків, вітамінів В і С та мікроелементів.
Морська капуста (ламінарія) поліпшує обмін речовин, роботу нирок і кишечника. Вона багата калієм, натрієм, фосфором, магнієм, залізом, алюмінієм, йодом, бромом, хлором, марганцем. Завдяки йодистим сполукам ламінарія корисна при серцево-судинних захворюваннях, атеросклерозі, деяких хворобах щитовидної залози.