Мешканець Чернігова Анатолій Науменко вирощує картоплю... під соломою. Він з родиною має 7 соток землі біля будинку, і довгі роки займався традиційним городництвом. Купував у приміських сільгосппідприємствах машину гною, добре перекопував город, а потім садив і доглядав городину. Але коли чоловік заглибився у наукову літературу, експериментальні методи вирощування сільгоспкультур дуже полегшили життя.
— Я зараз не перекопую город, не підживлюю машиною гною, — розказує.
— І город родить? — дивуюся.
— У кожному прошарку землі живуть свої види мікроорганізмів, — каже дослідник-самоучка. — Коли плуг перевертає землю, він закопує потрібні для рослин бактерії. Все це гине. Тому й знижується врожай. Я тепер лише обробляю землю плоскорізом Фокіна. Він розпушує землю на 5—6 сантиметрів і дає їй можливість дихати.
— І врожай не знижується? А як же бур’яни?
— Прополюємо їх, і вони перегнивають. Восени, крім того, сію жито. Весною його підрізаю, і таким чином земля отримує чимало родючої поживи.
— Яка технологія вирощування картоплі під соломою?
— Треба весною на прогріту землю покласти картоплини або їх половинки. Потім все це вкрити 15—20-сантиметровим шаром соломи.
— І все?
— Так, не треба ні орати город, ні полоти бур’яни, ні окучувати картоплю. Вона пробивається через солому десь на 10 днів пізніше, ніж та, яку посаджено у грунт. Спочатку паростки слабенькі. А потім вони набирають сили. Цікаво, що на жовтому фоні жодної бур’янини! Їм недостатньо сили для пробиття солом’яного покривала. Тільки зеленіє картопля. Шар соломи, попри спеку, постійно утримує достатньо вологи. Я здивувався, але влітку під соломою земля, мов пушинка. То — робота черв’яків, мікроорганізмів. До серпня вся солома ними за три місяці майже
«переробляється» на порохняву.— І який результат?
— Кожний кущ дає 5—6 великих бульб. При цьому — ніяких затрат. У серпні граблями трішки попрацюєш — і картопля зібрана. До того ж земля додатково отримує підживлення. Не порушується баланс життя мікроорганізмів. Я просто вражений, якої сізіфової праці я позбувся. Усе так просто. Єдина проблема у цьому зв’язку — лише солома. Краще, якщо вона буде з-під комбайна, тобто подрібнена.
Анатолій Науменко на городі експериментує і з іншими видами рослин. Зараз вирішив зайнятися вирощуванням морозостійких сортів винограду.
Чернігів.
На знімку: Анатолій Науменко вивчає можливості винограду.
Фото автора.