Цього літа складаються украй несприятливі умови для росту помідорів, цибулі і винограду. Низькі температури та часті опади провокують поширення дуже небезпечних хвороб: на помідорах — фітофтори, на цибулі — несправжньої борошнистої роси (пероноспорозу), а на винограді — мільдью. Основний пік захворювань припадає на липень—серпень. Треба терміново вжити заходів, адже природних засобів проти цих захворювань майже нема.
Можна лише запобігати загущенню рослин, уникати забур’янення, проводити пасинкування, обривати нижні старі листки, не захоплюватися підживленням азотними добривами (а збільшити внесення фосфорно-калійних та мікродобрив з міддю та іншими мікроелементами). Звичайно, найбільше страждають рослини на ділянках у низинах, де частіше випадають холодні роси, спостерігаються тумани та менша провітрюваність. Через ці хвороби, зокрема через фітофтору, неможливе органічне вирощування помідора у зоні лісостепу та полісся.
Рекомендовані препарати, наведені у таблиці, легко знайти у продажу. Колись поширеною була бордоська рідина та її замінник — хлорокис міді. Зараз засобів дуже багато. Бажано використовувати не один препарат, а почергово змінювати їх. Наприклад, на помідорах ефективна така схема: у червні—на початку липня практикують сильні засоби з тривалим періодом очікування (наприклад, «Ридоміл Голд»), а під час достигання плодів переходять на слабші — з періодом очікування до 5—7 діб (наприклад, «Танос», «Квадріс 250», «Купроксат», «Тайтл»).
Період очікування після обприскування —дуже важливий показник для вашого здоров’я. Не можна вживати плоди протягом вказаної кількості діб після процедури.
Схеми застосування цих препаратів практикують на огірках, винограді та цибулі. Але для огірків є певні застереження: варто захистити їх до плодоношення. Огірок — це та рослина, на якій урожай збирають щоденно! І якщо ви проведете обприскування навіть дуже «делікатним та ніжним» препаратом «Квадріс 250», то все одно після цього не можна їсти плоди 5—7 діб. Ось у чому вся небезпека, адже на ринок привозять огірки щоденно, і коли ми запитуємо, як удається захистити урожай від пероноспорозу, ніхто не може нормально відповісти і гарантувати безпечність такої продукції.
Зеновій СИЧ, професор кафедри овочівництва Національного університету біоресурсів і природокористування України.