Свиня — нечиста тварина. Вона не зводить очі до неба і не дивиться на Бога. Так, не вникаючи в подробиці, пояснили «Голосові України» свою нелюбов до тварини студенти із Сирії. Однак не все так просто.

Заборона на вживання в їжу свинини належить до приписів святих писань, що мають стосунок до турботи про здоров’я людини. «Дякуйте Богові, якщо ви Йому поклоняєтеся. Він заборонив вам їсти мертвечину, кров, свинину і те, що було заколоте з ім’ям інших, а не Аллаха. Але хто примушений буде до такої їжі, не будучи свавільцем, нечестивцем, на тім не буде гріха: Бог милостивий і прощає» (Коран, 2:172, 173). Щось схоже є і в Біблії: «А свиня, хоч і копита роздвоює, але жуйки не жує, нечиста вона для вас; м’яса їхнього не їжте і до трупів їхніх не доторкайтеся» (Второзаконня, 14:8).

Сучасна медицина твердить, що стародавні заборони виникли не на рівному місці. Винуватий трихінельоз — захворювання, що його спричиняє круглий гельмінт — трихіна. Зараження людини відбувається при вживанні в їжу погано термічно обробленої свинини. Воно супроводжується температурою, болями в м’язах. Можливе ураження нервової системи, інфаркт.

Є й інші мікроби та паразити, які містяться у свинині, а також хвороби, ними викликані. Туберкульоз, холера, бруцельоз, свиняча бешиха, свинячий грип... Багато з них, як і в старі часи, невиліковні. А ще в любителів свинини підвищений рівень холестерину в крові, вони більше схильні до атеросклерозу. Свинина погано перетравлюється, що може стати причиною багатьох хронічних захворювань травного тракту.

Що стосується біблійної заборони, то її було скасовано вже в Новому Заповіті. Принаймні, за великого бажання можна зробити такий висновок.