Весілля завжди було досить витратним заходом. У колишні часи, щоб
«по-людськи» відгуляти весілля, наречений на кілька місяців, а то й років від’їздив на заробітки. Сьогодні тим, хто бажає влаштувати пишну церемонію одруження з білим платтям, лімузином і гостями, теж доведеться не один місяць відкладати чесно зароблені гривні. Тому що красиве весілля — це задоволення, за яке, як відомо, треба платити.Черга за Мендельсоном
Для подачі заяви до ЗАГСу вистачить двох десятків гривень. Бажаючих зв’язати себе узами шлюбу нині, на подив, багато, черга за маршем Мендельсона розписана на місяці вперед (заяви приймають не раніше, ніж за місяць до весілля!). Але тим, хто хоче розписатися в
«зручний» час, треба або подавати заяву за півроку вперед, або «домовлятися» із працівниками РАГСу. Деякі з них практикують продаж місць. Приміром, у Центральному ЗАГСі Києва за 20 грн. можна «забронювати» собі і дату, і час церемонії. Дрібниця — а приємно!..Щоб смачно і ціни не кусали
Далі витрати на підготовку до весілля ростимуть, як снігова брила. Найвитратніший пункт — ресторан. Отут теж треба поквапитися. Адже зали у пристойних закладах (із прийнятними цінами) замовляють за кілька місяців, і не тільки для велелюдних весіль, а й для днів народжень, ювілеїв, зустрічей, корпоративних свят... І, попри те, що сьогодні закладів, де можна відсвяткувати весілля, більш ніж достатньо, може з’ясуватися, що святкувати ніде. Тож ресторан замовляйте заздалегідь. Під час вибору закладу зверніть увагу на дві речі: його розташування і кухню. Бажано, щоб ресторан був розташований недалеко від зупинок громадського транспорту, але при цьому у відносно тихому місці, подалі від шуму і машин. Ідеально, якщо поруч буде парк або невелика водойма: щоб
«вигулювати» вкрадену наречену і «мити ноги» новоявленій тещі. А смакові якості страв, пропонованих рестораном, ліпше оцінити, відвідавши заклад якось увечері — як випадкові відвідувачі.Багато ресторанів дозволяють приносити свою їжу: нарізку, фрукти, овочі, спиртне тощо. Але адміністратор може зажадати сертифікати якості на принесені продукти, що вельми актуально у спеку, коли ніхто не хоче брати на себе відповідальність за здоров’я гостей, які скуштували зіпсованих продуктів.
У середньому ресторан обійдеться в 130—200 грн. на людину (без алкоголю). Відсвяткувати весілля в кафе коштує трохи дешевше — 80—120 грн. на людину. Загалом нагодувати в ресторані
«зграю» з 50 голодних гостей (із алкоголем, фруктами і десертом) коштує близько 10—15 тис. грн. Весільний коровай обійдеться в 50—100 грн., а торт — 150—300 грн., залежно від виробника, ваги і вимог замовника.Платимо і музику замовляємо
Настрій гостям, що розімліли від смакоти, створюватимуть тамада і музиканти. Далеко ходити не треба: їх можуть порекомендувати просто у ресторані під час оформлення замовлення. Адміністратори закладів дбають, щоб у них працювали
«свої», знайомі: так спокійніше, та й «за наводку» адміністраторові належить певна винагорода.Хороший тамада обов’язково запропонує музику: хоч живу, хоч дискотечний варіант. Для різновікових гостей, зазвичай, запрошують універсалів співаків-ді-джеїв, які знають, коли потрібно заспівати, а коли —
«танцювалку» поставити. Послуги тамади і музиканта обійдуться в середньому в 1200—1500 грн., а присутність на весіллі відеооператора полегшить кишені молодят ще на 800—1000 грн. Приблизно стільки ж коштують і послуги фотографа, найнятого на цілий день.Викладайте грошики
Тепер про транспорт. Погодинний прокат авто в сезон весіль коштує дорого: від 50—100 грн. — за ненову
«Волгу», до 300—600 грн. — за шикарний лімузин. Потрібен буде й мікроавтобус, щоб розвозити гостей: повертаючись опівночі додому, вони, напевне, оцінять таку турботу.У турботах і біганині не забути б про вбрання. Плаття для нареченої ми вирішили купувати: адже прокат коштує ненабагато дешевше, і хочеться продемонструвати його майбутнім онукам. Середня вартість плаття — 800—1000 грн. Костюм для нареченого вітчизняного виробництва коштував не набагато дешевше — 750 грн. Покупка обручок: 400—900 грн. помножте на два. А букет для нареченої — 200—300 грн.
На різноманітні дрібнички (стрічки для прикраси машин, повітряні кульки для декорування ресторану, бутоньєрки на одяг свідкам і нареченому, аксесуари для нареченої: рукавички, панчохи, шпильки і т. д.) піде близько 400 грн. Якщо залишаться гроші, можна зробити весілля ще шикарнішим, замовивши феєрверк (від 80 грн.), голубів (від 30 грн.),
«іменний» номер на автомобіль (40—50 грн.), квіткову композицію на авто (70—300 грн.) тощо. Такі витрати можна продовжувати до безкінечності...У пам’ятний день доведеться витратитися на перукаря та візажиста. Якщо вони приїдуть додому до нареченої, — близько 300 грн. Церемонія одруження зі всіма урочистостями — ще до 100 грн.
Власне, звалити всі предсвяткові турботи можна і на плечі співробітників ЗАГСу, замовивши в них підбір ресторану, оренду лімузина, послуги тамади, музиканта, фотографа, оператора, візажиста, торт, коровай, у ЗАГСі можна підібрати й костюми... Однак у цьому разі весільні витрати зростуть у півтора—два рази. Розуміючи, що
«цього радісного дня» люди не заощаджують, працівникиЗАГСів не соромляться ставити у своїх прайсах захмарні ціни... Можна звернутися в агентство з організації весіль. Але це обійдеться ще дорожче.
У будь-якому випадку, не варто забувати, що стати сімейною парою можна тихо, без гучних урочистостей і веселих гулянок. Адже сімейне щастя зовсім не залежить від витрачених на весілля грошей.
Київ.