Важливо не лише виростити й зібрати врожай часнику, а й зуміти зберегти його до наступного року.
Зберігати зимовий часник можна у плетених кошиках, у дерев’яних чи картонних ящиках з отворами. У них часник залишиться сухим і «дихатиме». Тару із часником обов’язково потрібно тримати в прохолодному сухому місці. Підвищена температура й висока вологість повітря у місці зберігання сприяють розвитку хвороб.
Добре зберігається часник і в полотняних мішках. За низької вологості повітря сухі головки потрібно додатково пересипати лушпинням з цибулі. А за надлишкової вологості полотняні мішки необхідно попередньо обробити сильним розчином кухонної солі й висушити. Сіль не лише вбире вологу з повітря, а й захистить часник від хвороб і шкідників.
Щоб зберегти часник у квартирі, виберіть сухе, прохолодне й темне місце — подалі від системи опалення. Якщо зима відносно тепла, можна зберігати часник на балконі.
Час від часу часник слід перебирати й видаляти зіпсовані головки.
Якщо врожай часнику невеликий, то зберігати його можна і в очищеному вигляді в олії, але обов’язково в холодильнику. Очищені від лушпиння зубчики часнику покладіть у чисту суху скляну банку й залийте олією. Так часник можна зберігати протягом 2—3 місяців. І вам не доведеться щоразу перед приготуванням їжі чистити часник. А олію із часниковим ароматом, яка залишиться, можна буде використовувати для заправлення салатів.