Якщо на вулиці нестерпна спека, то уявіть, яка задуха у плацкартному вагоні (в купе хоча б є кондиціонер)! Всі, хто вже встиг повернутися з морів, подорожуючи залізницею, відчули це на собі. Ще швидше, ніж від задухи «закипає» настрій пасажира, псується їжа, яку беруть у довгу путь.
Які ж продукти взяти з собою в дорогу, щоб було поживно, корисно і не отруїтися? Почнемо з останнього. Наприклад, перш ніж подбати про перекуси для сім’ї, кладемо у валізу вологі серветки. Адже протерти потрібно не лише руки перед прийомом їжі, а й столик, місце, ручки — все, чого торкатиметеся. Навіть якщо ви ретельно помиєте руки в туалеті, то ні до чого не доторкнутися, поки дійдете до свого місця, буде непросто.
Захопіть і кухонний рушник або паперові серветки — накрити столик. Гігієнічно і по-домашньому. З посуду — металеву кружку (не алюмінієву!) для пиття та одноразові тарілки, виделки, ложки. Складаний ножик стане у пригоді, хоча нарізати їжу можна й заздалегідь удома.
Як показує житейський досвід, влітку не варто брати в дорогу м’які овочі та фрукти. Шкірка плодів повинна бути міцною і цілою. Перед пакуванням їх ретельно миємо, просушуємо і складаємо окремо в пластикові контейнери. На місці відпочинку тара знадобиться для миття припасів з базару та зберігання в холодильнику. Сіль краще насипати у невелику ємкість.
Якщо вже без ковбаси ніяк — оберіть сирокопчену, а не швидкопсувну варену. Із хлібобулочних виробів перевагу надайте тим, від яких найменше крихт. Якщо печете в дорогу пиріжки або купуєте їх у магазині, то вибирайте з начинкою у вигляді джему або повидла та булочки з корицею. Від пиріжків із сиром ліпше відмовитися.
А що радить фахівець?
Оксана СКИТАЛІНСЬКА — віце-президент Асоціації дієтологів України, засновник центру здорового харчування «100 років» — пропонує такий нехитрий список для дорожнього споживчого кошика:
Обов’язково пляшку негазованої води.
Окріп у термосі (якщо є діти), щоб розвести суху розчинну кашу.
Пакетики з чаєм та розчинною кавою.
Бутерброди із зернового хліба з твердим сиром (вжити протягом 5 годин). Приготуйте їх удома і кожен загорніть у фольгу.
Сухі хлібці (пшеничні, гречані, рисові). Вони довго зберігаються. Вживайте їх із рідиною (чаєм, водою).
Яйця, зварені вкруту (зберігаються до 3 годин).
Запечене куряче та індиче філе (до 3 годин).
Помиті овочі (огірки, дрібні тверді помідори, очищена морква), фрукти (яблука, груші), варену картоплю (в дорогу до 5 годин).
Якщо дорога тривала, запасіться зерновими батончиками та сухим печивом.
Суміш горіхів та сухофруктів бажано попередньо обдати окропом, витерти насухо, скласти в чистий сухий пакет. Сухофрукти вибирайте неяскраві і справді засушені, а не м’які і в’ялені.
М’ятні цукерки допомагають при слабкості, нудоті та коли жарко.
Для малюків захопіть овочеві та фруктові консерви.
Фахівець не радить брати з собою в дорогу суп рідкий, вареники та пельмені, масло вершкове, зефір, тістечка, торти, газовану солодку воду та пакети соку, шоколад (тане), вафлі, рулети тривалого зберігання, вироби з листкового тіста.
І взагалі треба взяти побільше різноманітної дрібної їжі. Адже знічев’я люди часто починають жувати одразу після відходу поїзда, і відволікти їх може хіба що сон. Тому, щоб не спокушали шкідливі чіпси й солоні горішки, краще запастися корисними сухариками, приготованими в духовці, або очищеними волоськими горіхами.
Знадобиться у дорозі і сумка-холодильник, що зберігає свіжість продуктів, особливо, якщо дорога далека.
Фотоетюд Андрія НЕСТЕРЕНКА.