Фахівці ДП «Харківстандартметрологія» перевірили якість пельменів, придбаних у трьох місцевих супермаркетах. Протестували продукт вітчизняних виробників десяти різних торговельних марок, про що повідомляє офіційний сайт державного підприємства.

 

Гарний смак напівфабрикатів забезпечується здебільшого харчовими добавками, а не натуральним м’ясом, кажуть фахівці. Головне, на чому економлять виробники, це склад сировини та її співвідношення.
Як відомо, пельмені — це заморожений напівфабрикат з м’ясного фаршу в оболонці з тіста. За нормами ця оболонка має становити не більш як 50% від загальної ваги пельменя, хоча у деяких виробників вона може «розростися» і до 75%.


Найважливіший і найдорожчий компонент продукту — фарш. За традиційною рецептурою його роблять з різних видів м’яса — яловичини, свинини, баранини та курки. Крім того, до фаршу додають цибулю, сіль і перець. Із такими інгредієнтами смак пельменів буде ідеальним. Але наші сучасні стандарти дозволяють робити і «нетрадиційні» пельмені — м’ясорослинні. Головне, щоб такі напівфабрикати були дешевші за м’ясні і про їх вміст виробники чесно повідомляли на пакуванні продукту. Пельмені, фарш яких виготовлено винятково з м’ясної сировини, набагато смачніші та поживніші. Тож споживач має право знати, за що він платить.


Вимоги щодо якості заморожених пельменів викладено в ДСТУ 4437:2005 «Напівфабрикати м’ясні та м’ясорослинні посічені. Технічні умови». Відповідно до вимог ДСТУ 4437, пельмені поділяють на м’ясні (вміст м’яса у фарші має становити не менш як 75%) та м’ясорослинні (м’яса у фарші має бути не менш як 60%). У фарш м’ясорослинних пельменів, крім м’яса, можуть додавати овочі, крупи, рослинний білок — сою та її похідні.
Цього разу фахівці протестували лише м’ясні пельмені.


У державній випробувальній лабораторії ДП «Харківстандартметрологія» їх досліджували за фізико-хімічними та мікробіологічними показниками. Для цього в кожному зі зразків визначали вміст фаршу, який до того ж перевірили за жирністю, наявністю соєвих білків, посилювача смаку та аромату — глутамату натрію (Е 621).


Цікаво, що перевірку на співвідношення між тістом і фаршем не пройшли 6 із 10 протестованих зразків, а саме — пельмені торговельних марок «Владко», «Хладик», «Левада»,«Laska», «SmaСom» та продукт власного виробництва супермаркету «РОСТ». Вони за фактом містили 42—46% фаршу, а пельмені ТМ «Хладик» — взагалі 39%. До речі, згідно з ДСТУ 4437, виробники напівфабрикатів на лицьовій стороні упаковки зобов’язані розміщувати напис: «співвідношення фарш: тісто 50%:50%». А скільки вже насправді там буде тіста, на око не перевіриш. Як і склад фаршу.


У 5 зразках пельменів із 10 фахівці ДП «Харківстандартметрологія» знайшли сою, про яку виробники промовчали при маркуванні продукту і якої у м’ясних пельменях не має бути. Іспит на вміст рослинної ДНК у фарші під час лабораторних досліджень завалили пельмені торговельних марок «Владко», «ОСА», «Левада», «Laska» та «Геркулес». Понад те, у пельменях ТМ «Владко» та Левада» фахівці виявили генетично модифіковану сою.
Соя — це найпопулярніший замінник м’ясної сировини. Додаючи її до продукту, виробник значно зменшує його собівартість. Державний стандарт не забороняє використовувати рослинну сировину, якщо про таку підміну виробник чесно повідомляє на пакуванні. Якщо масова частка м’ясної сировини у фарші становить менш ніж 75%, такі пельмені повинні називатися не «м’ясними», а «м’ясорослинними». Та більшість виробників не зважає на такі нюанси.


Між іншим, виробники забувають зазначати на маркуванні напівфабрикатів не лише про соєвий білок, а й про наявність у складі продукту підсилювача смаку та аромату — глутамату натрію (Е 621).
«Таємний інгредієнт» знайшли у пельменях


ТМ «Владко», «Левада», «Laska», «Геркулес» та «SmaСom» — щоправда, в кількості, що не перевищує допустимої норми. Але якщо виробники не інформують споживачів про використання цієї харчової добавки, вони все одно порушують вимоги чинного законодавства.


Знайшли у напівфабрикатах і небажану мікрофлору, що може свідчити про порушення санітарного режиму на виробництві чи в магазині. У лабораторії в 4 зразках пельменів з 10 (ТМ «Владко», «ОСА», «SmaСom» та пельмені «Індичі» виробництва супермаркету «КЛАСС») виявили бактерії групи кишкової палички.


Коментуючи підсумки споживчої експертизи, генеральний директор ДП «Харківстандартметрологія» Володимир Величко наголосив на необхідності підвищувати відповідальність виробників за якість продукції.


За його словами, досвід споживчих експертиз ДП «Харківстандартметрологія» дає змогу зробити певні висновки — зокрема, про слабку матеріально-технічну базу багатьох підприємств харчової промисловості і торгівлі, поширену практику використання дешевої і неякісної сировини, вкрай низький рівень санітарної і виробничої культури та зменшення на підприємствах уваги до якості власного продукту внаслідок тривалої реорганізації органів державного контролю.


Вл. інф.

 

Які пельмені тестували


4 ТМ «Владко», виробництва ТОВ «Долівенко», фасовані 1/1,0 кг.
4 ТМ «ОСА», виробництва ФОП Бородіна Л. В., «Мамині», фасовані 1/1,0 кг.
4 ТМ «Хладик», виробництва ТОВ «Торгівельний дім Левада», «Домашні», фасовані 1/900 г.
4 ТМ «Левада», виробництва ТОВ «Торгівельний дім Левада», «З яловичиною та свининою», фасовані 1/400 г.
4 ТМ «Laska», виробництва ТОВ «ФЗП», «Сибірські» зі свининою та яловичиною, фасовані 1/400 г.
4 ТМ «Три ведмеді», виробництва ТОВ «Три ведмеді», «Фірмові» з яловичиною та свининою, фасовані 1/450 г.
4 ТМ «Геркулес», виробництва ТОВ «Провінція Плюс», «Домашні», фасовані 1/400 г.
4 ТМ «SmaСom», виробництва ТОВ «Пирятинський делікатес», «Зі свининою та яловичиною», фасовані 1/900 г.
4 Пельмені власного виробництва супермаркету «РОСТ» «Найкращі» з яловичини та свинини, вагові.
4 Пельмені власного виробництва супермаркету «КЛАСС» «Індичі», фасовані 1/400 г.