Щороку в кінці травня наша сім’я збирає у лісі молоді соснові шишки для приготування цілющого варення, дуже схожого на мед (на знімку).

Шишки треба вибирати зелені (не всохлі) і м’які, розміром з волоський горіх. А шукати їх слід в екологічно чистих місцях, подалі від автомобільних трас, біля сосен, не уражених шкідниками. Шишки гарненько промити у воді і нарізати часточками. Складаємо у трилітрову банку шарами: шар цукру, шар шишок. На 1 кг шишок потрібно 1,5—2 кг цукру. Тримати у прохолодному приміщенні 3-4 дні. Сік, який з’явиться, треба зцідити через марлю і варити 2 години на середньому вогні, періодично знімаючи пінку. Колір має бути темно-бурштиновий.

Масу, яка віддала сік, не викидаємо. До неї можна долити трохи води, довести до кипіння, остудити, процідити і додати до основного сиропу. Так само її можна використовувати при заварюванні чаю.

Гаряче варення розливаємо у стерилізовані банки і закатуємо. Узимку, після відвідування сауни, дістаємо баночку і смакуємо з чаєм. Особливо смачно — з млинцями. Цей сосновий «мед» має бактерицидні, імуннозахисні властивості, а також добре допомагає при застуді та бронхіті.

 

Дніпропетровськ.

Фото автора.