Саме час подбати, щоб у холодну пору року під рукою були ароматні сухі спеції та трави для чаю.
Засушити можна будь-яку зелень — петрушку, кріп, щавель, салатну гірчицю, майоран тощо.
Також можна заготувати збір для чаю. Плоди шипшини, листя смородини, м’яти, суниці, малини дадуть напою прекрасний аромат і приємний смак. Чаї з трав — духмяні та корисні. Залежно від рослини вони можуть тонізувати, заспокоювати, поліпшувати настрій.
Шипшина — неперевершене джерело життєво-необхідних вітамінів. Чаї з її плодів мають антибактеріальні, тонізуючі, протизапальні властивості. Корисні при хворобах печінки, нирок, серцево-судинної системи.
М’ята — корисна при хворобах внутрішніх органів, стенокардії, застуді, невралгії, дерматиті, головному болю. Навіть одна чашка теплого чаю з м’яти, випита невеликими ковтками, може дати відчутний результат.
Меліса — допомагає при лікуванні серцево-судинної системи, невралгії, безсоння, анемії. Її використовують як ефективний заспокійливий засіб.
З листя малини, суниці, смородини готують вітамінні, протизапальні, зміцнюючи імунну систему чаї.
Зібрані, перебрані, чисті листочки зелені можна сушити як цілими, так і подрібненими. Але щоб спеції та заготовки на чай зберігали свої поживні властивості, сушити їх потрібно у добре провітрюваному приміщенні, до якого не потрапляють прямі сонячні промені. А зберігати слід у затемнених ємностях або полотняних (чи паперових) мішечках.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.