У скарбницю держави може бути повернуто сотні мільйонів гривень, а на лаву підсудних поруч зі злочинцями в цивільному сядуть і колишні, і діючі офіцери найрізноманітніших правоохоронних структур, які роками «кришували» злочинну діяльність. Кримінальний світ у шоці, але збирає сили для того, щоб завдати відповідного удару.

Кілька днів тому служба внутрішньої безпеки МВС України та прокуратура Харківської області провели блискучу спільну спецоперацію, у результаті якої вже затримано дев’ятеро осіб, підозрюваних у скоєнні злочинних дій, але попереду, кажуть оперативні працівники, ще резонансніші кримінальні відкриття. На лаву підсудних сядуть і не менш як десять старших офіцерів різних правоохоронних відомств, які «кришували», а, швидше за все, і безпосередньо керували великим конвертаційним центром, який лише з початку цього року завдав шкоди державі на суму не менш як 300 мільйонів (!) гривень.

Скільки часу діяв цей злочинний синдикат — правоохоронці поки що точно сказати не можуть, але, припускають, що не один рік. Отож злочинні схеми, найімовірніше, обраховуватимуться астрономічними сумами. Уже сьогодні, за відомостями оперів, злочинний світ, сполоханий небаченою зухвалістю міліціонерів і прокурорських працівників, уживає всіляких зусиль для того, щоб розвалити цю справу на початковому етапі, кидають у бій величезні суми, забезпечують кожного із затриманих групою адвокатів, розробляють питання розвалу справи через судову систему. Гра, справді, йде не на життя, а на ставки, які більше за життя. 

Навіть досвідчені й ті, хто багато чого бачили правоохоронці, називають цю операцію безпрецедентною та неординарною. До її участі було залучено близько сотні оперативних, слідчих працівників, безпеку операції забезпечували бійці спецпідрозділів.

Керівник відділу внутрішньої безпеки МВС у Харківській області підполковник Павло Юришев не приховує задоволення від того, що зроблено дуже важливу справу — злочинному світові завдано серйозного удару.

— Але найбільше напередодні операції, — каже він, — хвилювало те, що в її проведенні було задіяно дуже багато людей, боялися «зливу» інформації. Але все пройшло блискуче. У встановлений час «Ч» десятки оперативних і слідчих груп розкрили конверти й суворо виконали поставлене завдання. Таких успішних операцій у Харківській області, та й в Україні, силовики давно не проводили. Усе відповідно до закону задокументовано, усі підрозділи спрацювали надзвичайно успішно.

— Ця злочинна група, — продовжує він, — потрапила в наше поле зору більш як півроку тому. Очолював цю групу високопоставлений офіцер податкової міліції. До її складу входили й інші співробітники податкової міліції, співробітники управління внутрішніх справ, а також співробітники інших силових структур.

Загалом в офісах приватних фірм, житлах фігурантів порушеної кримінальної справи, в їхньому автотранспорті було проведено понад 20 обшуків. У результаті проведених заходів одночасно було вилучено близько 1 млн. 600 тис. грн., велику кількість бухгалтерської документації, печатки фіктивних підприємств Харкова та Києва, факсиміле підписів їхніх керівників і незаповнені бланки вищезгаданих фірм із підписами керівників. Крім того, під час обшуків була вилучена велика кількість комп’ютерних системних блоків, ноутбуків, носіїв інформації, мобільних телефонів і sіm-карток. На рахунки всіх фірм, що фігурують у документах, накладено арешт. Уся ця інформаційна база, упевнені правоохоронці, дасть ще чимало приводів для проведення оперативних і слідчих заходів.

Начальник відділу з нагляду за дотриманням закону органами податкової міліції Харківської обласної прокуратури Ігор Чуб зазначив, що кримінальну справу порушено за статтею 205 КК — фіктивне підприємництво.

— Це результат величезної роботи багатьох підрозділів, — сказав у коментарі для «Голосу України» заступник прокурора Харківської області Сергій Миронов. — Як результат — тільки за останні три місяці прокуратурою області виявлено й припинено діяльність п’яти конвертаційних центрів. За минулі три роки не було виявлено жодного. Осіб, які вели цю злочинну діяльність, заарештовано, рахунки, на яких перебували кошти, заблоковано, кримінальні справи розслідуються й незабаром будуть передані до суду.

— Чинний Кримінальний кодекс не зараховує цей вид злочинів до тяжких, — підсумував заступник прокурора Сергій Миронов. — Але для нас важливо встановити взаємодію фіктивного підприємства з реально діючим. Якщо такі відносини доведені, тоді їм інкримінується ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах. Усі члени злочинного угруповання законом уже розглядаються як співучасники в особливо тяжкому злочині. Крім того, надалі заявляються позови на відшкодування матеріальної шкоди, на майно підприємств і засновників накладаються арешти для забезпечення заподіяного збитку. Таке завдання ставить перед нами Генеральний прокурор. Головне в таких операціях — економічний ефект, відшкодувати той збиток, якого завдано.

P. S. Газета «Голос України» за прикладом міністра МВС бере розслідування цієї справи під редакційний контроль. У міру просування слідства ми інформуватимемо громадськість, хто перемагає — Закон чи нахабний і безцеремонний доморослий злочинний світ.