1200 металевих бочок з бойовими отруйними речовинами — люїзитом, іпритом, зарином і зоманом — затоплено вздовж узбережжя Чорного моря. Такою сенсацією нещодавно поділилися з читачами деякі ЗМІ. 

До того ж преса стверджувала, що бочки, затоплені ще 1941 року перед наступом фашистських військ, можливо, розгерметизувалися. Тому виникла загроза хімічного забруднення акваторії Чорного моря.

Фахівці із кримського главку МНС, Азово-Чорноморської екологічної інспекції та санітарно-епідеміологічної станції за результатами хімічного аналізу морської води, ґрунту і морських рослин не виявили високотоксичних хімічних речовин в акваторії Чорного моря, здатних згубно впливати на здоров’я відпочивальників. На думку керівника Головного управління МНС України в Криму Олександра Недобиткова, такий ажіотаж у пресі став традиційним напередодні старту курортного сезону в Криму.

Керівник кримського главку МНС підкреслив, що в рамках Програми пошуків залишків хімічної зброї, затопленої в (морський) економічній зоні, територіальному морі та внутрішніх водах України, прийнятої 1996 року, станом на 1 січня 2011 року обстежено понад 30 квадратних кілометрів акваторії Чорного та Азовського морів, до того ж об’єкти із залишками хімічної зброї на доступних для водолазів глибинах «виявлено і знешкоджено». За словами О. Недобиткова, на початку лютого 2011 року фахівцями міжвідомчої робочої групи, до складу якої ввійшли співробітники Головного управління МНС у Криму, Азово-Чорноморської екологічної інспекції та санітарно-епідеміологічної служби, було виконано обстеження морського дна на площі 5000 квадратних метрів у районі «Ластівчиного гнізда», де, як повідомлялося в ЗМІ, вміст миш’яку у воді перевищує норму в понад 100 разів. «Було відібрано для проведення хімічного аналізу проби морської води на різних глибинах і відстанях від узбережжя, взято проби ґрунту й фрагменти морських рослин. Унаслідок проведених хімічних аналізів фахівцями трьох різних лабораторій вищезазначених служб високотоксичних хімічних речовин, а також речовин, здатних згубно впливати на здоров’я громадян, не виявлено», — зазначив керівник кримського главку МНС.

«Щорічно всі пляжі й місця масового відпочинку, розташовані на узбережжі Чорного та Азовського морів, перевіряють й атестують наглядові органи (в тому числі санітарно-епідеміологічна служба) на відповідність основним критеріям безпеки. Загрози навколишньому середовищу, а також здоров’ю місцевих жителів і відпочивальників не виявлено», — сказав Олександр Недобитков журналістам. За його словами, бочки з отрутохімікатами, про які йдеться в засобах масової інформації, можуть виявитися не більш як «домислом», оскільки ніхто точно не знає місць їхнього затоплення й обсягів. «Нещодавно міністр оборони України Михайло Єжель звернувся до міністерства оборони Росії з проханням надати архівні дані про поховання всіх хімічних відходів на території України. Ми чекаємо на ці дані. Точних координат немає ні в кого, і завдання полягає в тому, щоб російське відомство надало нам хоча б приблизні координати місць затоплення цих високотоксичних речовин. У цьому питанні немає жодних несподіванок — тема досліджується з 1996 року, і я ще раз офіційно заявляю, що загрози для відпочивальників і жителів Криму немає. Чорне море безпечне й не має токсичних речовин», — переконаний Олександр Недобитков.

 

Крим.