В Автономній республіці Крим дільничні інспектори Київського райвідділу міліції м. Сімферополя разом з екологічними інспекторами і журналістами півострова провели рейд, спрямований на виявлення фактів незаконної торгівлі червонокнижними рослинами. Учасники рейду перевірили місця, де найчастіше торгують підcніжником складчастим, — квіткові та стихійні ринки, підземні переходи, зупинки та інші громадські місця Сімферополя.

Улов був невеликий: біля поштамту столиці автономії жінка поважного віку, кутаючи кілька букетів у чорний поліетилен, пропонувала перехожим підсніжники. Телеоператори зняли на камери продаж одного букета, але торговка встигла зникнути до прибуття інспекторів. На прощання бабуся присоромила журналістів за те, що ті позбавляють її права заробити на власноруч вирощених квітах.

«Люди, яких ловлять із букетами в місті, найчастіше розповідають, що вони продають квіти, вирощені на присадибній ділянці. Однак підсніжник — не садова рослина для вирощування в себе на подвір’ї. Пролісок потрібно взяти із природного середовища, а це теж є порушенням закону, — розповіла державний екологічний інспектор Ірина Тимошина. — Брати його із природного середовища й вирощувати дозволено лише в наукових цілях. Зривати проліски, а тим паче продавати їх, заборонено. Стосовно кожного пійманого на продажі червонокнижних рослин складається адміністративний протокол». За словами Ірині Тимошиної, законом заборонено й купувати первоцвіти, але до адміністративної відповідальності людей не притягують, залишаючи поки що цей вибір на совісті кожного покупця.

«Торік стосовно порушників було складено 168 протоколів про адміністративні правопорушення. Цього року за тиждень операції «Первоцвіт» — лише три адмінпротоколи, тому що масового продажу поки що немає, рослини ще не пішли в ріст, — підкреслила держінспектор. — Раніше підсніжники оптово вивозили із Криму й України. Нині такого сплеску немає, тому що люди сповіщені, знають про це не тільки через ЗМІ, а й у зв’язку з оперативно-рейдовими перевірками, що регулярно проводяться. Сплеск продажів у місті щорічно спостерігається в передсвяткові і святкові дні — до дня Святого Валентина, до 23 лютого та 8 Березня».

За словами співробітників республіканського комітету АРК з охорони навколишнього середовища, на сьогоднішній день штраф за незаконний збут червонокнижних рослин становить від 150 до 400 гривень.

*  *  * 

У Криму росте 14 видів «червонокнижних» ранньоквітучих рослин, із них 6 видів — це ендеміки, тобто зустрічаються тільки на півострові. Зривати ці рослини, а тим паче торгувати ними категорично заборонено. За останні десятиліття флора Криму втратила 39 видів рослин, і цей процес триває. 

На півострові природа пробуджується в лютому. Першоцвітні — це переважно багаторічні трав’янисті рослини з розвиненим кореневищем або бульбою. Ці рослини зараховують до групи так званих рослин-пролісків, які розвиваються під снігом. Найбільше першоцвітних спостерігається в горах. Серед них підсніжник складчастий, первоцвіт звичайний, примула, шафран, конвалія травнева, проліска дволиста і сибірська, сон-трава, зубниця п’ятилиста. Усі ці ендеміки ростуть у лісах і в тінистих місцях по всьому гірському Криму. Серед первоцвітів є рідкісні види, занесені до Червоної книги. Усі вони потребують охорони й постійного нагляду за чисельністю популяцій. Тому щорічно, під час цвітіння первоцвітів, держава ухвалює заходи із захисту рідкісних рослин, у тому числі й штрафи за кожну трав’яну рослину. У період з лютого по травень на півострові проводять акцію «Первоцвіт». В акції буде задіяно республіканські комітети з охорони навколишнього природного середовища та з лісового і мисливського господарства, співробітники міліції та органів виконавчої влади, громадські інспектори й екологічні організації. Додаткові пости організовано на автодорогах, тролейбусних, авто- і залізничних вокзалах та в аеропорту.

 

Крим.