Сили антитерористичної операції увійшли в населений пункт Родакове. Це важлива перемога, оскільки тут знаходиться великий залізничний вузол Луганського відділення Донецької залізниці. Крім того, українські силовики проводять пошуково-ударні дії в напрямку Комісарівка — Алчевськ. Обстановка в області все так само нестабільна. Тривають перестрілки в Станиці Луганській, між Родаковим і Зимогір’ям. У селищі Хрустальне Антрацитівського району чути стрілянину в районі шахти 7/8. У Красному Лучі ситуація не змінилася — місто усе ще під контролем терористів. За словами одного з місцевих жителів, там багато бойовиків кавказької національності. Стрілянини в місті немає. У Лутугиному великі проблеми з медикаментами. У соцмережах активісти невпинно збирають ліки для відправлення до районної лікарні.

Щоб не зіпсувати картинку?

Цими днями в декількох районах Луганська місцевим жителям роздавали нібито російську гуманітарну допомогу. Причому роздача відбувалася в приміщенні школи №20 та в інших уцілілих будівлях, щоб «не зіпсувати картинку» для російських ЗМІ. Уміст пакетів, що їх отримували мешканці обласного центру, — це упаковка чаю, пачка цукру, кілограм гречки та банка тушонки. Луганці, котрі спостерігали за цим процесом, розповідають, що кількість таких пакетів могла б поміститися лише в одному КамАЗі з 280-ти, що заїхали в область. «Якщо це та сама російська допомога, то куди поділися тисячі літрів соку, який усім демонстрували ще на митниці, й чому під виглядом «гуманітарки» з Росії луганцям роздають українське печиво «Корівка» Харківської фабрики?» — іронізують жителі.

До речі, на початку серпня в місті вже проходило таке саме «гуманітарне шоу». Роздаючи пакети із продуктами, так званий депутат Верховної Ради ЛНР Нелля Задирака дякувала Росії за «братню допомогу» і за те, що «росіяни не дадуть луганцям померти з голоду». Щоправда, продукти були запаковані у фірмові пакети луганського продуктового супермаркету «Метро», напередодні розграбованого терористами «ЛНР». Роздаючи «гуманітарку» цього разу, «благодійники» здогадалися використовувати пакети без логотипа підприємства.

Ліквідовано групу диверсантів

У результаті спецоперації батальйонів «Айдар», «Чернігів» і підрозділів СБУ ліквідовано групу диверсантів, що планує теракти проти українських військовослужбовців. З інформації СБУ відомо, що були затримані керівник диверсійної групи — російський військовослужбовець із позивним «Ямал», а також його підлеглі: снайпери, автоматники й кулеметники». Крім того, викрито і знешкоджено табір терористів поблизу Сєверодонецька. Із документів, вилучених у диверсантів, а також з показань терористів стало відомо, що група буквально через кілька годин готувалася до збройних нападів на підрозділи військовослужбовців СБУ та ЗС України. Затримані правопорушники також планували диверсію на об’єктах залізничного транспорту. На базі терористів у лісопосадці вилучено вибухівку, реактивний вогнемет «Шмель», три РПГ, гранати до гранатомета, велику кількість патронів до автоматичної зброї, гранати Ф-1. Установлено, що саме ці диверсанти причетні до нападу на блокпост батальйону «Айдар» у селі Смолянинове.

Факт

У Свердловську, контрольованому бойовиками «ЛНР», загорілася вантажівка, в якій перевозили боєприпаси. Від вогню снаряди здетонували. Осколками й вибуховою хвилею ушкодило шибки в будинках, що неподалік. Зруйновано зупинку. Інцидент стався на виїзді з міста у бік Луганська. Про постраждалих інформації немає.

Скоро до школи

Виконувач обов’язків міського голови Сєверодонецька Петро Чернишин обіцяє, що навчальний рік у місті розпочнеться, як і належить, 1 вересня. Всі школи до цього підготовлені й дитячі садки теж. Керівник також запевняє, що проблем з опаленням у навчальних закладах не буде. Усі питання погоджені й акти підписані. Щоправда, є проблеми з учительськими кадрами, але у зв’язку з тим, що в Сєверодонецьку нині багато переселенців з інших міст області, то й цю проблему в місті обіцяють розв’язати. Розпочати навчальний рік 1 вересня мають намір і в Луганську. Принаймні це пообіцяли керівники «ЛНР» представникам 

ОБСЄ, які перебувають у місті. Як зазначили в місії, їм удалося поспілкуватись із представниками «ЛНР» і ті поінформували, що навчальний рік розпочнеться тільки в тих школах, які мають сховища.

Чутки

У соціальній мережі з’явилися повідомлення, що на базі «Луганськтепловоза» створено цех з пошиття зимового одягу для бойовиків.

Порядок навести непросто

— На територіях, визволених від бойовиків «ЛНР», конституційний порядок наводити непросто, — змушений визнати начальник ГУМВС України в Луганській області Анатолій Науменко. — Ситуація непроста. Бойовики пішли, але діють диверсійні групи. Особи багатьох із «захисників Донбасу», хто зараз бігає з автоматами, мені відомі. Це все «клієнти» міліції, які свого часу скоїли різні злочини. Вони продовжують цим займатися й тепер. «Навіджимали» машин стільки, що лише в одному Лисичанську ми повернули понад двадцять авто.

За словами Анатолія Науменка, луганська міліція працює, як і раніше, виконуючи своє головне завдання — виявлення злочинів. Однак у воєнний час це завдання набагато ускладнюється. Доводиться мати справу з добре озброєними бандитськими формуваннями. Зокрема, велику кількість зброї, у тому числі й артилерійської, а також вибухівки вилучено на територіях визволених Сєверодонецька і Лисичанська. У районі річки Борової співробітникам міліції довелося розмінувати протипіхотні міни, розвішані на деревах, і з асфальту прибирати протитанкові «сюрпризи» бойовиків. У зоні АТО створено добровольчий батальйон міліції «Луганськ-1». Бійці батальйону перебувають на передовій, несуть службу на блокпостах. Під час однієї із проведених операцій на мосту через Сіверський Донець у напрямку Лисичанська вони вилучили 60 кг тротилу. Не чекаючи мінерів, самі розмінували дорогу, по якій мала пройти гуманітарна допомога. На шляху між Лисичанськом і Гірським бійці батальйону «Луганськ-1» виявили й вилучили два ящики тротилу й амоніту загальною вагою 25 кг, приготовлених для вибуху в гуманітарному коридорі.

Анатолій Науменко наголошує на тому, що міліція не призначена для ведення бойових дій, вона йде слідом за військами для наведення цивільного порядку. І не заперечує, що з боку його співробітників є багато порушень, які часто межують зі злочином. У Рубіжному, наприклад, затримані начальник дільничних інспекторів міліції і його підлеглий, які везли продавати вибухівку. Їх заарештували. Крім того, затримано начальника слідства Рубіжного, котрий викрав пістолети у своєму ж міськвідділі. Схожий випадок стався і з працівниками прокуратури. За словами Анатолія Науменка, з органів внутрішніх справ області вже звільнено понад 1000 співробітників.

Луганськ.