Один із найстаріших вузів регіону — Полтавський державний педагогічний університет імені В. Г. Короленка — відзначив своє 95-річчя.
За цей час вуз закінчили більш як 50 тисяч студентів, котрі сьогодні живуть і працюють у всіх республіках колишнього Союзу, а на Полтавщині то й взагалі нема жодної школи, де б не викладали випускники педагогічного. З цього університету вийшли видатні педагоги Антон Макаренко і Василь Сухомлинський, відомий радянський фізик-ядерник Дмитро Іваненко, визначний дослідник у галузі органічної хімії Андрій Каришин, один із перших в Україні дослідників ядерної фізики Митрофан Пасічник, автор кількох підручників для середніх шкіл повоєнного часу Петро Падалка, директор Інституту історії Академії наук УРСР у 1940—1950-х роках Олександр Касименко, письменники Олександр Ковінька, Леонід Бразов та багато інших відомих учених, громадських і культурних діячів.
За часів незалежності Полтавський педагогічний одержав статус державного університету, нині він має сім факультетів і 38 кафедр, на яких здобувають освіту за освітньо-кваліфікаційними рівнями «бакалавр», «спеціаліст» і «магістр» більш як 5 200 студентів стаціонару та 3 400 студентів заочної форми навчання за 26 напрямами підготовки.
І ось — 95! Урочистості з цього приводу відбулися у Полтаві в Палаці «Листопад». Весь вечір на сцені радував присутніх своїми виступами відомий усій Україні університетський колектив — народний хор «Калина». Апофеозом урочистостей став виступ заступника голови секретаріату Президента України Юрія Богуцького (на знімку праворуч), який зачитав привітання Віктора Ющенка та оголосив указ про присвоєння навчальному закладу статусу національного. Перед гостями виступив ректор вузу Микола Степаненко. У своїй промові він згадав і вислів Сократа: «Корисніший державі той, хто зробить багатьох здатними управляти нею, аніж той, хто править нею сам». З цим важко не погодитися.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Фото автора.