Щойно я почув про семінари Всеукраїнської освітньої програми «Дбаймо про здорові ясна!», то вирішив затягти сюди мого доброго знайомого. 
Років із вісім тому, після ураження ротової порожнини пародонтитом, він наважився на протезування, але хвора печінка ускладнила процес довготривалої служби імплантату. Коли він уже без кількох мостів прибіг до приватного стоматолога, той зазирнув у рота й поставив діагноз:
— Це вам стане в дуже великі гроші..
— А це скільки? — перепитав ошелешений приятель.
Стоматолог ще раз зазирнув у рота, але, мабуть, суми там не виявив, бо тільки й сказав: «Хтозна-скільки»...
На семінар я прийшов сам, оскільки мій приятель, як він сказав, усе про свою хворобу знає. Може, й так, хоча навряд чи більше того, що знають учасники зібрання — регіональні журналісти. Виступу головного стоматолога країни передував бліцтурнір знавців захворювань ясен. Призові зубні щітки дісталися тим, хто знав, що пародонт — це тканини ротової порожнини. І що найміцніша тканина — зубна емаль. І що через ротову порожнину за добу проходить півтора літра слини...
А докладніше про захворювання ясен сказали головний стоматолог МОЗ України Олексій Павленко та завідувач кафедри терапевтичної стоматології Національного медичного університету імені О. Богомольця Анатолій Борисенко. З’ясувалося, що ймовірність втрати зубів при захворюванні пародонту в 5—10 разів вища, ніж при карієсі, а саме захворювання зле впливає на весь організм. Я вже жалів свого приятеля: йшлося і про серцево-судинну, і про дихальну системи, і про шлунково-кишковий тракт...
Але за боротьбу з цими хворобами нарешті взялися всерйоз, про що свідчив і цей семінар, і те, що цього року вже підготовлено 600 спеціалістів з проблем зубної гігієни. Тож уже є така професія.
А поки що варто добре засвоїти: головна зброя проти захворювань пародонту — якісна гігієна порожнини рота. Це означає дослухатися порад стоматологів, а, отже, зуби чистити не 30—40 секунд, а не менш як дві хвилини тричі на день, і розумніше — не після, а до прийому їжі. Головний стоматолог країни радить використовувати лікувально-профілактичну пасту Parodontax, яка містить 6 лікувальних трав, у тому числі м’яту, та 67 відсотків бікарбонату натрію. Зубну щітку міняти через три-чотири місяці. Він попереджає, що паста може виявитися несмачною... і на мить серйозність аудиторії спадає. Її виробляє вже десятки років німецька компанія, а так нікому і не спало на думку робити напис на тюбику — «Не їсти!»
Мал. Олександра МОНАСТИРСЬКОГО.