Та огульно приватизують землі навколо міжнародного аеропорту «Бориспіль»
Прокуратура Київської області перевірила, як владні структури на місцях, контролюючі органи виконують укази Президента та розпорядження Кабінету Міністрів щодо заборони відчуження лісів. Підсумки такого інспектування були оприлюднені під час розширеного засідання колегії прокуратури за участі керівників області, представників обласного управління лісового та мисливського господарства, Головного управління Держкомзему в Київській області, екологічної інспекції, інспекції з контролю за використанням та охороною земель. Результати шокували й самих перевіряльників, і присутніх на колегії журналістів. За словами прокурора Київської області Олександра Гардецького (на знімку), спритні ділки за споглядацької позиції, а інколи за допомоги й потурання органів влади та контролюючих органів знайшли шляхи, як обійти та не виконувати вищенаведені нормативні акти. В результаті — незаконно приватизовано сотні гектарів лісу.
Як наголосив Олександр Гардецький, один із таких шляхів — це звернення до судів, зокрема, Макарівського, Бориспільського, Києво-Святошинського районів, із позовами про зобов’язання голів районних державних адміністрацій прийняти розпорядження про виділення десятків гектарів лісу в приватну власність певним особам. Тут виявити б принциповість управлінню лісового господарства та головам указаних райдержадміністрацій — не виконувати ці явно незаконні рішення суддів, а звернутися до прокуратури з метою їх оскарження. Але ні — цього не було зроблено! І лише під час перевірки прокуратури в апеляційному порядку оскаржено такі незаконні рішення суддів.
Другий шлях, за словами прокурора — «банальне викрадення більш як 70 гектарів лісу біля села Щасливе (Бориспільського району. — Авт.) на підставі сфальсифікованих договорів купівлі-продажу». Причому прибрали до рук ліси без первісних документів за підписом голови райдержадміністрації про виділення цих десятків гектарів лісу. Проте вже є договори купівлі-продажу.
Третій шлях, винайдений нечистими на руку ділками, — фальсифікація технічної документації, де проектні організації, управління земельних ресурсів вказують, що на певній земельній ділянці лісу немає взагалі. Мовляв, приватизовані гектари — виключно сільськогосподарського призначення. Хоча там ростуть 90-річні дерева. Хоч як дивно, навіть лісівники не знають, що в них вкрали ліс. Це випадок, який також мав місце в Бориспільському районі. За наведеними фактами нині органами прокуратури порушені кримінальні справи. Заявлені десятки позовів.
Саме принципова позиція працівників прокуратури, коли не дали в черговий раз перепродати десятки гектарів лісів у Щасливому, переконаний Олександр Гардецький, і стала причиною наклепів і замовної інформаційної атаки на нього.
— Я її витримаю, — прокоментував появу в окремих інтернет-виданнях серії статей прокурор Київської області. — Але ліси будуть повернуті державі. Як і землі навколо міжнародного аеропорту «Бориспіль», щоб держава Україна гідно зустріла Євро-2012. І голова райдержадміністрації, і зараз Президент України бачать цю проблему, коли землі навколо міжнародного аеропорту «Бориспіль» у 2005—2006 роках, а ще й раніше, були спритними ділками отримані в приватну власність по два гектари, по десять, деякі особи мають 48 гектарів землі. А зараз умови які ставлять! До термінала «D», який будується, немає фактично шляхів під’їзду. І що робиться?! Вони взяли цю землю безкоштовно у приватну власність, а зараз кажуть: «Державо Україно! У вас немає як під’їхати до аеропорту «Бориспіль», до цього термінала «D»? Купіть у нас цю землю — за цінами, які сформувалися на ринку». Такого не буде. Ми перевели спір із цими людьми в судову площину. І прокурори зайняли принципову позицію. В тому числі, на рівні Апеляційного суду... Ми доведемо це до логічного завершення й допоможемо й Президенту України, й уряду, й обласній державній адміністрації. А взагалі, виконаємо обов’язок, який ми маємо виконувати згідно зі своїми повноваженнями...
На засіданні побувала Галина КВІТКА.
Фото автора.