Відпочинковий сезон на Шацьких озерах і, насамперед, на їх перлині — Світязі надзвичайно короткий — кілька місяців. Уже наприкінці серпня вулиці Шацька й довколишніх сіл порожніють. Найбільша зваба краю — озера, які живляться потужними джерелами, стають холодними. Тож потрібно розвивати місцеву індустрію відпочинку, щоб зробити перебування у Шацькому озерному краї цікавим будь-якої пори року.

 

Конюшня є, та... без пасовища

Певні кроки для збільшення відпочинкового сезону в Шацькому районі вже зроблено. Яскравий приклад цього — кінний клуб «Світязь», що в селі Підманове. Минулого року його організував Володимир Мохнюк. Підприємець взяв у КСП «Світязь» в оренду приміщення, переобладнав його під стайню, закупив коней, збрую, підібралася і група ентузіастів, які доглядають тварин. Уже нині клуб має 25 коней української верхової, торійської, тракененської, гуцульської, орловської рисистої порід, поні. Чи не найкращий серед них жеребець тракененської породи Пєпєл. Cвоїм бездоганним екстер’єром цей жеребець буланої масті привернув увагу багатьох відвідувачів виставки «ВолиньАгро-2009» і цілком заслужено був відзначений її дипломом.

Разом із головою Шацької райдержадміністрації Леонідом Кислюком ми відвідали кінний клуб у селі Підманове. Приємне враження справила облаштована за всіма правилами конюшня, доглянуті тварини в денниках. Уже цього літа клуб організовував верхові кінні прогулянки Шацьким національним природним парком, катав відпочивальників у зручній кареті. Окрім того, «Світязь» планує налагодити оздоровлення дітей, хворих на церебральний параліч, обслуговування зеленого туризму, створити кінно-спортивну школу для місцевої дітвори.

— Коней люблю з дитинства, це й спонукало зайнятися цією копіткою справою, — розповідає Володимир Костянтинович. — Дехто вважає, що заробляю на цьому великі гроші. Коли чесно, поки що маю одні витрати. На відміну від Європи розведення породистих коней в Україні збиткове. Лише за державної підтримки існування таких дрібних приватних конюшень, як у мене, було б економічно виправдане. Дивує і спрощене сприйняття галузі. В нас звикли, що коні — насамперед тяглова сила. А це ще спорт, туризм, дозвілля, іпотерапія. Всі ці напрями роботи хочу розвивати у своїй конюшні. Поки що не маємо пасовища. Мусимо годувати тварин у приміщенні. Територія колишньої ферми теж не наша. Сподіваюся, що вдасться вирішити ці питання за підтримки Світязької сільської ради, якій підпорядковане Підманове.

Оскільки була неділя, то із сільським головою Світязя Миколою Цвидом зустрітися не вдалося. Розмовляємо з ним по телефону.

— Вважаю, що кінному клубу, щоб не мати проблем у майбутньому, потрібно насамперед викупити орендоване ним майно в КСП «Світязь», — висловлює свою думку Микола Цвид. — Цілком можливо, що незабаром завершиться розпаювання його землі, майна, й господарства як такого не стане. Приватизувати тоді приміщення буде складно.

— Миколо Васильовичу, а якщо постане питання про виділення земель для клубу, чи зможе Мохнюк розраховувати на вашу підтримку? Адже кінь за рік споживає до 32 кормових одиниць. Тобто на кожну тварину потрібно щонайменше два гектари угідь.

— Будемо вирішувати й це питання. По-моєму, землі в нас зараз удосталь. Особливо на меліоративній системі. Там сотні гектарів облогують, заростають лісом. Думаю, що ні райдержадміністрація, ні сільська рада не будуть проти хорошої справи. Затримки ні з моєї сторони, ні з боку депутатів не буде.

Виховуватимуть волинських амазонок

Під час нашого перебування в клубі сюди завітало кілька туристів. Треба було бачити щасливі обличчя дівчат, які вперше сіли верхи на коня. Кожна з них була чимось схожа на поліських амазонок, які, за твердженням професора Львівського національного університету Івана Денисюка (на жаль, уже покійного), колись володарювали в цих краях. Верхові прогулянки, які зараз організовує клуб, стають однією з фішок цього озерного краю. А скількох сільських хлопчиків і дівчаток тут можна навчити кінного спорту й, навіть, елементарному вмінню доглядати за цими розумними й працьовитими тваринами. Адже раніше кожна сільська дитина змалечку вчилася працювати з кіньми й дуже пишалася перед ровесниками такими своїми навиками. А наскільки це було б актуально, показує статистика травматизму під час роботи з кіньми, кількість дорожньо-транспортних пригод з вини візників. Клуб уже сьогодні готовий учити безпечних правил при роботі з кіньми. Адже їх поголів’я в області досить велике — 59,4 тисячі. Зокрема, в Камінь-Каширському районі сьогодні утримують 7336 коней, Маневицькому — 5527, Горохівському — 5080. Тобто їх має кожне друге-третє приватне господарство.

«Світязь» також може допомогти селянам у придбанні породистих тварин. До речі, вже нині він має на продаж лошат, може запропонувати жеребців різних порід для злучки.

Найголовніше, що завдяки кінному туризму, який організовує клуб «Світязь», стали доступними найзаповідніші куточки Шацького національного парку. Сівши верхи, ви зможете переконатися, що цей озерний край мальовничий будь-якої пори року й романтики тут завжди вистачає.

 

 

с. Підманове

Шацького району

Волинської області.

Фото автора.