Хоч як парадоксально, але рівень смертності в період економічного спаду в розвинених країнах не збільшується, а знижується. Такі дані одержала група аналітиків, до якої ввійшли фахівці Канадської медичної асоціації і Університету Вашингтона (США).
Згідно з їхнім дослідженням, у бідних країнах — з ВВП менш як 5 тисяч доларів на душу населення — проблеми на світовому фінансовому ринку утруднили доступ до базових послуг охорони здоров’я. Але в країнах, які вважаються розвиненими, успіхи в державній економіці не обов’язково пов’язані із зміцненням здоров’я громадян, стверджують експерти. Наприклад, тривалість життя в Сполучених Штатах є низькою, хоча ВВП на душу населення в країні одне з найвищих у світі. Крім того, в Америці найвищий рівень бідності і соціальної нерівності та й показники здоров’я нації нижчі, ніж у будь-якій іншій багатій країні. Зазначено також, що країни із сильним соціальним захистом і трудовими гарантіями, такі як Швеція, мають менше змін у показниках національного здоров’я у зв’язку з фінансовою кризою.
Фахівці зафіксували, що в період економічних труднощів минулого і цього року рівні смертності в багатьох розвинених країнах навпаки стали скорочуватися. За припущеннями аналітиків, таку асоціацію можна пояснити тим, що люди в умовах безробіття і неповної робочої зайнятості стали проводити більше часу в колі близьких, позбавилися надмірного напруження і звичайних стресів на робочому місці і стали звертати більше уваги на власне здоров’я, оскільки у них з’явився вільний час. Нинішня криза надала людям можливості зосередитися на інших проблемах, окрім роботи, вважають дослідники.