біля якого захоже на волинські терени плем’я готів (давніх германців) повсякчас вимолювало у двох божків погоду на збір урожаю, удачу на промисел та захист від ворогів
Не перестає дивувати археологів урочище Шанків Яр біля села Хрінники Демидівського району. Серед раніше знайдених тут реліквій — амфора з зображенням рала, яка змінила наукову думку про перший малюнок землеробського знаряддя праці; виготовлена з так званого біметалу (сплаву золота, срібла, свинцю та бронзи) фігурка божка Сарапіса, придуманого греками з метою зближення з єгиптянами приблизно у ІІІ—ІІ століттях до нашої ери; древній тризуб, якому 2700 років.
У цьому сенсаційному переліку зайняла місце і цьогорічна знахідка, про яку, власне, мріє кожен археолог: масштабна (з півсотнею місць для житла) поселенська місцина племен готів, у центрі якої збереглися залишки древнього жертовника.
— Це поселення готів ІІ—ІV століть нашої ери, — розповідає заступник директора Інституту археології НАН України, керівник археологічної експедиції Денис Козак. — Нам і раніше (а розкопки ведуться тут більш як півтора десятка років) траплялися окремі готські ознаки. Наразі ж їх маємо цілу низку: срібні монети (у тому числі й римські), старовинна зброя — бойова сокира-кельт, жіночі прикраси-обереги (намистини з бурштину). Ще одним оберегом виявився знайдений срібний дзвіночок, який ще й досі дзвонить. Щоправда, ця знахідка стосується періоду Давньої Русі й датується Х століттям. Цікаво, що жінки носили на собі по кілька таких прикрас. Вважалося, що цей дзвін відлякує злих духів.
А найбільший інтерес в археологів викликав унікальний жертовник, у якому залишилися останки принесених у жертву тварин. Дослідники розкопали навіть місце, куди зливали жертовну кров. Знахідка, як стверджує Денис Козак, стала ще одним доказом того, що готи поклонялися двом божкам — для них і приносили жертви. Жертовник, який виявили під час розкопок, — пірамідальної форми. Орієнтований він по сторонах світу і складається з трьох ярусів. Із самого верху —глиняний майданчик площею три на чотири метри. Загалом на тому місці, де ведуться розкопки, колись, найімовірніше, знаходилося до півтори сотні жител. Тобто, за сучасними мірками, ціле село. Це поселення було торгово-релігійним центром, і багато будинків використовувалися як склади для товарів. Саме сюди звозили продукти для обміну і торгівлі, сюди припливали купці з півдня. Вони привозили зброю, прикраси, монети, обмінювали їх на зерно, мед, дьоготь, рибу.
Загалом нинішня експедиція дала чимало доказового матеріалу про існування на тутешніх теренах готів і їхній спосіб життя.
Євген ЦИМБАЛЮК, Олександра ЮРКОВА.
На знімках: археологи на місці готського поселення в урочищі Шанків Яр; керівник експедиції Денис Козак.

Фото Євгена ЦИМБАЛЮКА.