Продовження. Попередні теми читайте в «Діалозі» за 7, 14 і 21 липня.
Генній інженерії не більше 20 років. Оцінити, як впливають генно-модифіковані організми (ГМО) на навколишнє середовище, за такий короткий проміжок часу дуже складно. Поведінка нових генів у відкритих екосистемах, їхня реакція на паразитів, хвороби абсолютно непередбачені. Більшість вчених вважають, що ГМО можуть бути небезпечні для навколишнього середовища. Поширення трансгенів загрожує, як мінімум, збереженню біорізноманіття в природі, а також здоров’ю людини.
Скорочення видової розмаїтості. Виробництво ГМО призводить до скорочення видової розмаїтості рослин, тварин, грибів і мікроорганізмів, що живуть на полях, де вони вирощуються, й навколо них. Наприклад, ГМ-бактерія, створена як переробник рослинних відходів, зменшила популяцію корисних грибів. Швидкорослі види трансгенних організмів можуть витіснити звичайні види із природних екосистем.
Виникнення «супербур’янів». Якщо трансгенний пилок потрапляє в дикі види близькоспоріднених рослин, то не виключена небезпека передачі генів стійкості до гербіцидів диким видам, що зробить їх «супербур’янами», боротися з якими буде вкрай важко.
Порушення природного контролю спалахів чисельності шкідників. У природі у кожного виду є природні вороги й паразити, що не дозволяють йому надмірно розмножуватися. Вплив токсинів ГМ рослин на хижих і паразитичних комах може призвести до серйозних порушень в екосистемах, у тому числі до неконтрольованих спалахів чисельності одних видів і вимирання інших. Наприклад, медоносні бджоли дуже чутливі до високих доз багатьох токсинів. Відомі випадки порушення процесів росту й життєдіяльності представників одного виду сонечок, основною їжею яких були личинки, вирощені на трансгенній картоплі.
Поява стійких різновидів комах. У результаті виробництва сортів, стійких до шкідників, з’являються комахи, на яких смертоносні токсини просто не діють. Так з’явилися колорадські жуки, стійкі до Bt-картоплі. В інших випадках шкідники просто перелаштовуються на інші рослини — томати, перці, баклажани.
Порушення природної родючості ґрунту. Рослини з вбудованими генами, що прискорюють ріст і розвиток, більшою мірою, ніж звичайні, виснажують ґрунт і порушують його структуру. Токсини ГМ рослин придушують життєдіяльність ґрунтових безхребетних, мікрофлори й мікрофауни. Відбувається порушення природної родючості.
За інформацією www.gmo-e.org.ua.
Продовження теми про ГМО — в наступному «Діалозі».