Тривалий час передплачую «Голос України». Вдячна журналістам газети за різносторонню і цікаву інформацію. На сторінках улюбленого видання висловлюю і свою думку стосовно проблеми, яка хвилює.
Природний газ, який горить майже в усіх оселях мешканців України, — дуже комфортний у використанні вид палива. Але, на мій погляд, він повернув нас у ті далекі часи, коли топили по-чорному (через податок на димарі). Бо і тепер, дим, що утворюється при горінні газу, залишається в помешканні, забруднюючи повітря. А, як відомо, диму корисного не буває.
А нині ще й масово встановлюють газові котли індивідуального опалення. Продукти горіння газу цих котлів виводяться через стіну під вікна і, я вважаю, затягуються через кватирки в приміщення. Щоб пересвідчитися у цьому, достатньо подивитися на труби в тихий морозний день.
У нас внизу три такі вихлопні труби. Часто, глянувши у вікно, бачу, як клубочиться і розширюється хмарка. То чому вона має не затягуватися у квартиру? Тому що, так стверджують організації, котрі встановлюють індивідуальне газове опалення?..
Якщо уявити, що будинок розташований у лісі, де найчистіше повітря, але з усіх квартир димлять труби, то у приміщеннях чистого повітря не буде. Індивідуальне газове опалення квартир, безумовно, є економічно вигідним для споживачів, але необхідно щоб продукти горіння виходили через дахи. Не можна не звертати увагу на цю проблему, бо то є наше здоров’я.
Природного газу в Україні мало, він дорогий, маємо проблеми при його закупівлі. Це паливо вибухонебезпечне — усі ми живемо на пороховій бочці. Тому, на мою думку, у побуті доцільно було б використовувати електроенергію, котру маємо в надлишку і продаємо.
До речі, в Європі газ так, як у нас, на кухнях, не спалюється. Там вважається це економічно невигідно.
Антоніна ОГАРЕНКО, інженер-конструктор І категорії, ветеран праці, дитина війни.