Інцидентом завершилося від’єднання від водопостачання приватного будинку одного з донеччан. За даними КП «Донецькміськводоканал», за п’ять місяців абонент заборгував понад 300 гривень. Коли слюсар відкрив колодязь, щоб відрізати водогін, боржник вилаявся і підскочив до робітника водоканалу. Відштовхнувши жінку-контролера, господар будинку вдарив слюсаря ногою по голові і... накрив колодязь кришкою, придавивши її. Щоправда, трубу боржнику все одно обрізали, а працівники міліції, які прибули на місце пригоди, склали протокол. Потерпілого доставили до лікарні.
А ось до багатоквартирних будинків водоканал запускає... «Таргана». Так називається спецпристрій, що дає змогу від’єднати боржника від каналізації, не заходячи до квартири. Слюсарі працюють із даху або з підвалу. Прилад, обладнаний мініатюрною відеокамерою, вводиться до водогону і блокує трубу каналізації в певній квартирі. Така техніка обійшлася комунальному підприємству в 60 тисяч гривень, але варта того: реакція мешканців будинків, куди приїхав «Тарган», була вражаючою. За півдня роботи комунальників у мікрорайоні Гладківка мобільна каса прийняла платежі майже на 10 тисяч гривень. Донеччани вибігали на подвір’я і погашали борги за воду, аби не потрапити до числа тих, кому перекриють каналізаційний отвір: повторне під’єднання обходиться в 700 гривень.
Щоправда, багато неплатників скаржилися на борги не з власної волі: залишилися без роботи або втратили частину зарплати. Втім, у водоканалі кажуть, що іншого виходу не мають: «Платежі населення щомісяця знижуються, не допомагають ані умовляння, ані судові приписи, — зазначив перший заступник директора КП «Донецькміськводоканал» Юрій Перебийніс. — Борг донеччан за воду вже перевищив 56 мільйонів гривень». За словами заступника директора, «ніщо так не стимулює злісного неплатника погасити борги, як від’єднання води або каналізації».