В умовах енергетичної скрути інженер-винахідник із Сарн Анатолій Сінозацький пропонує українцям давати собі раду з допомогою звичайних відходів.

Буквально перед новорічними святами на приватному науково-виробничому підприємстві «Фантомаш» (фантастичні машини), що в місті Сарни на Рівненщині, завершено виготовлення вдосконаленого газогенератора прямої дії.

Керівник підприємства інженер Анатолій Сінозацький, ім’я котрого відоме далеко за межами області, зумів розв’язати одну із найскладніших технологічних проблем цього пристрою. Він винайшов, як герметично подавати сировину в реактор газогенератора. А внаслідок термічної обробки на ньому зношених шин, а також відходів деревини, твердих побутових відходів виробляється не що інше, як синтетичні газ і нафта.

— Така багатофункціональна машина на підприємствах може стати незамінною для економії енергоресурсів, — каже Анатолій Сінозацький. — Принцип роботи газогенератора можна порівняти із звичайним самогонним апаратом.

— Спочатку сировина подається в реактор, де відбувається термічне розкладання органічної частини, далі паро-газова суміш (як і в самогонному апараті) конденсується в холодильнику, — розповідає винахідник. — Сконденсована частина є синтетичною нафтою, несконденсована — горючим газогенераторним газом. Із 31 тонни зношених шин можна одержати 350 кілограмів рідкого палива і 1500 кубометрів суміші газів. Затрати на придбання газогенератора окупляться за півтора року.

Виготовлення диво-машини в сарненських ентузіастів замовила фірма з Донецька. Проте завершувати роботу їм довелося власним коштом. Через фінансову кризу, бідкається Анатолій Михайлович, замовники поки що не можуть розрахуватися за газогенератор і забрати його.

А тим часом у працівників НВП «Фантомаш» уже з’явився новий доробок. Мова йде про газогенератор зворотної дії, який переробляє вже тільки тверді побутові відходи і виробляє газ. Такий пристрій може стати незамінним для обігріву цехів на підприємствах. Також синтетичний газ є придатним для використання у двигунах внутрішнього згоряння тощо. Наразі цей пристрій можна побачити лише у зменшеному вигляді — це свого роду макет машини. Анатолій Сінозацький каже, що газогенератор ще вдосконалюватиметься.

Винахідник вважає: серійне виробництво газогенераторів можна було б налагодити і на місцевому Сарненському заводі мостових технологічний конструкцій.

Протягом шістнадцяти років існування підприємства «Фантомаш» та десятиліть роботи, які передували цьому, інженер, поет, перекладач Анатолій Сінозацький дав життя сотням фантастичних машин. Чимало з них успішно застосовуються на підприємстві. Ідей і тепер багато. Співпрацює «Фантомаш» із науковцями десяти інститутів держави, в тому числі й у сфері енергозбереження.

— На мою думку, держава наша нині має зменшувати енергетичні витрати на одиницю ВВП, — розмірковує винахідник. — Адже цей показник у нас втричі вищий за світовий рівень. Якби держава фінансувала наукові розробки у цьому напрямі, то проблему можна було б розв’язати набагато швидше.

Абсолютно реальним, наприклад, є встановлення у приватних будинках міні-котелень, які працюють на смітті, та впровадження в життя багатьох інших енергозберігаючих технологій. Проте майбутнє, вважає Анатолій Михайлович, все-таки за водневою енергетикою. У Європі щодо цього вже зроблено перші кроки. Якби держава звернула увагу на фанатиків цієї справи (а таких чимало в Україні), у цій царині можна було б зробити справжній прорив.

Світлана ТУБІНА, Олександра ЮРКОВА.

Рівненська область.

На знімку: інженер-винахідник із міста Сарни Анатолій Сінозацький.

Фото Світлани ТУБІНОЇ.