«Розумне поводження людини з довкіллям — єдиний шлях до сталого розвитку природи і суспільства на планеті. «ЕКОклас» — перший всеукраїнський конкурс, покликаний зробити прорив в екосвідомості дітей. Сьогодні вони — школярі, завтра — студенти, а вже післязавтра ухвалюватимуть важливі рішення і вдосконалюватимуть цей світ», — стверджує Анатолій Подобайло, експерт проекту, заступник директора ННЦ «Інститут біології» КНУ імені Тараса Шевченка.
Основна ідея екоконкурсу, який організували і провели Національний еколого-натуралістичний центр учнівської молоді та одна з найбільших в Україні торговельних мереж, — об’єднати зусилля дітей і дорослих у розв’язанні екологічних проблем. Відомо, що діти мають найбільший вплив на дорослих. Творче завдання турніру — розробка власного екологічного проекту.
Конкурс тривав у трьох номінаціях: «ЕКОдизайн», «ЕКОкреатив» та «ЕКОінновація». Всього на конкурс надійшло 403 роботи зі всієї України. Об’єднані спільною метою, діти та дорослі разом генерували нові, а головне — корисні для екології проекти.
Члени журі віддали перемогу проекту «Свій внесок», реалізованому командою «ДунNaturalіsts» з міста Дунаївці Хмельницької області. Фахівці оцінили практичне значення та масове залучення громади до реалізації проекту — не лише школярів рідної школи, вчителів та керівників гуртків, а й мешканців району.
«Дізнавшись про загрозу, яку становлять неправильно утилізовані батарейки, ми вирішили зробити свій внесок у розв’язання цієї проблеми на рівні міста. Мешканці відгукнулися на нашу ініціативу, швидко наповнили контейнери, встановлені разом з інформаційними афішами у під’їздах житлових будинків та у школі. Вже першого дня акції до пункту прийому було здано 160 батарейок. Для порівняння: за три попередні місяці кількість зданих елементів живлення до єдиного пункту прийому батарейок у місті становила 40 штук», — розповіла учасниця команди «ДунNaturalіsts» Ілона Мельник.
У номінації «ЕКОкреатив» відзначилася команда учнів 3 класу Ніжинської ЗОШ №15 (Чернігівська область) з проектом «Сміття ускладнює життя». Діти створили настільну гру про те, як правильно збирати сміття і робили іграшки з використаних матеріалів.
У номінації «ЕКОінновація» перемогу здобули одинадцятикласники ССЗШ №141 Дніпропетровська, представивши відеоролик і мобільну композицію «Батарейки, здавайтеся!» про очищення території України від небезпечних відходів. У номінації «ЕКОдизайн» перемогла команда Полтавського обласного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді з проектом «Навчальна пасіка». Нагороджували переможців у столичному музеї популярної науки «Експериментаніум».