Сьогодні у Національній філармонії України відбудеться урочисте відкриття конкурсу. А вже завтра розпочнеться перший тур вокального змагання. За звання лауреата конкурсу, підкріплене солідною грошовою винагородою, боротимуться 52 виконавці з восьми країн світу — Болгарії, Вірменії, Китаю, Латвії, Німеччини, Росії, Сербії та України.

Дебютував конкурс вокалістів у розпал помаранчевої революції 2004 року і був присвячений 100-літньому ювілею від дня народження великого співака. Нинішні мистецькі змагання будуть на порядок вищі за попередні, обіцяють організатори. Усі правила — в найкращих традиціях найпрестижніших конкурсів світу: три тури, три призові місця плюс Гран-прі (20 тисяч доларів). Наголошують на ще одній особливості — неупереджене ставлення до учасників з боку журі.

— Наш девіз — об’єктивність, доброзичливість і справедливість. Тобто підсуджування, просування «своїх» не буде. Це — справді пошук талантів, щоб дати їм путівку в життя. Так, як це було на першому конкурсі, тоді ми ні в кому не помилилися, — розповідає член журі конкурсу, президент Фонду Бориса Гмирі Ганна Принц.

До речі, оцінюватиме виконавців інтернаціональне журі на чолі з народним артистом України Валентином Пивоваровим. Прослуховуватиме молодих талантів і примадонна Ла Скала — італійка Бернадетт де Нісса.