Підтримати вінничан, які нині зі зброєю в руках захищають незалежність держави, можна через сайт в Інтернеті — «Благодійна ініціатива «Захист та розвиток Вінниччини» — zaxіst. vn. ua Його створив депутат Вінницької облради Сергій Кудлаєнко.

— Є люди, які мають бажання надати допомогу нашим захисникам, — розповів у розмові з кореспондентом «Голосу України» Сергій Кудлаєнко. — Але не всі знають, куди звертатися зі своєю пропозицією. Про це мені не раз доводилося чути. Те саме кажуть деякі священики. Тому вирішили створити сайт, де акумулюватимемо необхідні кошти. А щоб усе було прозоро з їх розподілом, створили спеціальний розділ «Звітність». Так само можна дізнатися про надходження грошей. Кожен бажаючий має можливість пересвідчитися, скільки їх надійшло і на що витратили. Єдине, що відсутнє на сайті, будь-які прізвища, крім контактної особи, і будь-яке політичне забарвлення.

Першими ініціативу депутата підтримали колишні воїни-афганці, члени громадської організації «Герої Майдану». Керівник організації Анатолій Слівінський зазначив, що вони мають контакти з вінничанами — військовими і правоохоронцями, які виконують свій обов’язок у зоні АТО. Дехто з членів організації бере безпосередню участь у боях з терористами. Тому з перших уст знають про нагальні потреби захисників Вітчизни. Виходячи з цього, розподілятимуть кошти. Підтримку новій справі висловили представники усіх релігійних конфесій. Секретар Вінницької єпархії УПЦ Московського патріархату Владислав Демченко зазначив, що варто створити також скарбнички для збирання коштів і передати їх у храми. Бо люди старшого покоління не користуються Інтернетом, але готові поділитися своїми невеликими статками заради забезпечення миру в державі.

Координатор сайту кандидат медичних наук, викладач Вінницького медуніверситету імені Пирогова Світлана Коляденко.

— Я особисто намагалася через соціальні мережі збирати кошти для чоловіка, який готується до участі в АТО, щоб придбати на них необхідну амуніцію, — каже пані Світлана. — Але нічого з того не вийшло. Грошей надійшло мізер. Особисто переконалася, що кошти необхідно збирати централізовано.

За словами Сергія Кудлаєнка, він планує звернутися через міську й обласну владу до керівників у районах, щоб спільними зусиллями забезпечити земляків усім необхідним в умовах бойових дій, а також зібрати кошти для зміцнення обороноздатності краю.

Фото автора.

Ініціатор проекту з підтримки земляків, які зі зброєю в руках захищають країну, депутат Вінницької облради Сергій Кудлаєнко, керівник організації «Герої Майдану» Анатолій Слівінський та Андрій Клочков, який після поранення повернувся із зони АТО.