ПАРЛАМЕНТСЬКА ХРОНІКА
Ранкове засідання 5 березня

Верховна Рада ухвалила в першому читанні президентські законопроекти щодо доступу до публічної інформації у формі відкритих даних (№2171) та зміни до статті 28 Бюджетного кодексу України щодо доступу до інформації про бюджетні показники у формі відкритих даних (№2172). Документи зобов’язують органи державної влади, місцевого самоврядування оприлюднювати інформацію про свою діяльність, а також про бюджет.
Перед розглядом порядку денного Голова Верховної Ради Володимир Гройсман поінформував, що у середу відбулося засідання Національної ради реформ за присутності керівників фракцій, комітетів, голови уряду, де розглядали низку питань, пов’язаних з оборонним врядуванням, дерегуляцією тощо.
Також Голова Верховної Ради нагадав, що Президент підписав указ про створення конституційної комісії, яка має напрацювати текст Основного Закону. Туди ввійдуть парламентські фракції, експерти. «З урахуванням пропозицій Венеціанської комісії, ми маємо напрацювати якісні зміни по децентралізації та провести конституційну реформу в цій частині. Я прийняв пропозицію Президента очолити комісію», — зазначив Володимир Гройсман.
Також керівник парламенту повідомив, що глава держави прийняв рішення на базі Верховної Ради за участю представників адміністрації Президента, профільних міністерств створити експертну робочу групу щодо впровадження децентралізації влади в країні.
Парламент розпочав роботу з ухвалення в першому читанні законопроекту №2171. Представляючи його, заступник глави адміністрації Президента Дмитро Шимків наголосив, що відкриті дані — це один із ключових елементів у боротьбі з корупцією та бюрократією. За його словами, проект передбачає оприлюднення інформації з державних реєстрів громадських організацій, з єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб, генеральних планів населених пунктів та детальних планів територій, реєстрів об’єктів державної власності тощо. Законопроект відповідає нормам Євросоюзу, підтриманий громадськими організаціями, експертами. «Створення системи, в якій можна аналізувати дані щодо державних рішень, допоможе зробити країну прозорою», — підкреслив Дмитро Шимків.
Голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації Вікторія Сюмар зазначила, що цей проект закону уточнює Закон «Про доступ до публічної інформації» і робить його більш деталізованим.
Народний депутат Олег Купрієнко (Радикальна партія) запропонував під час підготовки до другого читання прописати в законопроекті дату, з якої портал відкритих даних запрацює, приміром, через чотири місяці з дня опублікування закону. Тоді всі органи державної влади, місцевого самоврядування встигнуть занести туди інформацію.
Народні депутати підтримали в першому читанні законопроект № 2172. Як заявив заступник голови адміністрації Президента Дмитро Шимків, цей документ є доповненням до проекту закону № 2171 і стосується безпосередньо розкриття інформації про використання коштів бюджету.
За його словами, закритість та непрозорість Державного бюджету відзначають міжнародні організації та міжнародні інституції. «Бюджетні запити не оприлюднюються, ефективність бюджетного планування та розподілу коштів вимагають значного опрацювання паперової інформації. Публікація відкритих даних у прозорому форматі дасть змогу аналітичним системам дуже швидко та вчасно аналізувати дані й давати свої висновки», — сказав він.
Вікторія Сюмар розповіла, що цей законопроект передбачає оприлюднення на відкритому веб-порталі паспортів бюджетних програм, на основі яких можна робити моніторинг виконання бюджетів всіх рівнів.
Парламент ухвалив у першому читанні законопроект «Про Рахункову палату». Представляючи документ, представник Президента у Верховній Раді Степан Кубів зазначив, що цей проект вимагає дуже великої роботи для забезпечення можливості громадськості контролювати те, як витрачаються кошти з бюджету, публічності фінансів тощо.
За його словами, рішенням Конституційного Суду 1996 року попередній Закон «Про Рахункову палату» визначено таким, що не відповідає Основному Закону.
Член парламентського комітету з питань бюджету Іван Крулько висловив низку зауважень до документа. «Замість того, щоб розширити повноваження Рахункової палати, навпаки, звужено навіть існуючі», — зауважив він. Дискусійним, за його словами, також є питання щодо порядку призначення та звільнення голови та інших членів Рахункової палати, строків їх повноважень, чисельності апарату, принципи незалежності цього органу. Є неузгодженість положень законопроекту з вимогами Бюджетного кодексу, насамперед, запровадження особливостей щодо фінансового забезпечення Рахункової палати. На думку народного обранця, потребує уточнення питання стосовно зовнішнього аудиту діяльності цього органу, а забезпечення його членів службовим житлом взагалі є недоцільним, оскільки передбачає значні витрати з Державного бюджету.
Верховна Рада підтримала в першому читанні урядовий законопроект «Про ринок природного газу». Заступник міністра енергетики та вугільної промисловості України Ігор Діденко під час представлення законопроекту наголосив, що в документі йдеться про повний розподіл функцій газопостачання, газотранспортування та газорозподілу. Також підвищується роль регулятора — НКРЕКУ, яка разом з Кабінетом Міністрів вирішуватиме ринкове ціноутворення. Це означає, що соціально вразливі верстви населення отримуватимуть персональну індивідуальну субсидію.
Народні депутати ухвалили в цілому зміни до статті 73 Кодексу законів про працю. 14 жовтня стало Днем захисника України і вихідним. Народний депутат Мусійчук (Радикальна партія) нагадав, що 14 жовтня — це не тільки день козацтва, Покрови, а й день Української повстанської армії. Рівно 65 років тому в бою з військами НКВС поліг головнокомандуючий УПА Роман Шухевич. Верховна Рада вшанувала його пам’ять хвилиною мовчання.
Народні депутати підтримали в першому читанні урядовий законопроект «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо державних інвестиційних проектів».
Міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавичус повідомив, що прийняття цього документа входить до програми Світового банку стосовно виділення країні 800 млн. доларів США.
Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект щодо зарахування мобілізованим військової служби для призначення пенсії на пільгових умовах. Міністр соціальної політики Павло Розенко наголосив, що документом передбачається посилення соціально-правового захисту військовослужбовців та членів їх сімей.
А ще парламент вніс зміни до Закону «Про участь України в міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки» щодо забезпечення українського національного персоналу вогнепальною зброєю.
Народні обранці ухвалили в другому читання проект закону про чисельність Збройних Сил України, яка не перевищуватиме 250 тисяч осіб, у тому числі 204 тисячі військовослужбовців.
«Визначена чисельність армії дозволить утримувати у складі Збройних Сил відповідно до рівня загрози кількість бойових військових частин і підрозділів», — зазначив заступник міністра оборони Петро Мехед.
«Після закінчення АТО і проведення заходів демобілізації чисельність ЗСУ буде зменшена відповідно до воєнно-політичної ситуації», — сказав заступник міністра та додав, що реалізація цього закону в 2015 році передбачається у межах коштів, запланованих для Міноборони у Державному бюджеті.
Перший заступник Голови Верховної Ради Андрій Парубій оголосив про створення в парламенті восьмого скликання міжфракційних депутатських об’єднань «Пам’ять і взаєморозуміння» і «Депутатська група дружби Україна — держава Ізраїль», відповідно головами яких обрано Марію Матіос і Олександра Фельдмана.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Перед голосуванням за Закон «Про чисельність Збройних Сил України» Павло Кишкар демонструє сторінку газети «Голос України» із заміткою про поховання загиблого воїна із зони АТО.

Хвилина мовчання за загиблими на шахті імені Засядька.