Існування Ансамблю пісні й танцю Збройних Сил України під загрозою. У цьому, принаймні, впевнений художній керівник ансамблю, полковник Дмитро Антонюк. Справа в тому, що згідно з директивою міністра оборони України колектив, який має майже 70-річну історію, можуть підпорядкувати Військово-музичному управлінню. На думку провідних вітчизняних митців, це призведе якщо не до розпуску ансамблю, то до максимального скорочення його складу. Недарма Анатолій Авдієвський, Дмитро Павличко, Мирослав Вантух, Лев Венедиктов, Віктор Гуцал та Євген Савчук поставили підписи під зверненням до Президента України з проханням переглянути цю директиву.

У перші закордонні гастролі Ансамбль пісні і танцю Збройних Сил України, що налічував 60 учасників, вирушив у роки Великої Вітчизняної війни. Тоді артисти дали більше трьох тисяч концертів, а у фіналі — виступ біля Бранденбурзьких воріт у Берліні 3 травня 1945 року. Сьогодні ж колектив налічує 145 чоловік, вони — основа відомого хору, оркестру та балету Збройних Сил України. Заснований 1939 року для пропаганди, у роки незалежності колектив змінив напрямок роботи на просвітницький. Адже військові, що співають і танцюють, сьогодні намагаються тримати руку на пульсі: репертуар ансамблю вдало доповнює сучасна хореографія та музика.

Звичайно, популярність та затребуваність військового колективу відрізняється від сучасних попсових. Та варто лише згадати людей, що пройшли через цю школу: Павло Вірський, Євген Долматовський, Тарапунька і Штепсель (Юрій Тимошенко та Юхим Березін). А сьогодні! Зірки української естради Тарас Петриненко, Павло Зібров, Віталій Білоножко, оперний співак Володимир Гришко (саме в цьому колективі, кажуть, розкрили його вокальні здібності, порадили вчитись у консерваторії), навіть цьогорічна надія України на Євробаченні Тіна Кароль — вихованці ансамблю.

Красномовний і інший факт: за роки української незалежності з гастролями до Китаю запросили лише один наш колектив — Ансамбль пісні і танцю Збройних Сил України. Цікаво, що замість запланованих двох виступів у центральних залах країни артистам запропонували чотирнадцять. Та гастролюють вони не лише на престижних майданчиках — уже 23 роки поспіль ансамбль їздить з концертами в один із дитбудинків Київщини.

А поки що звернення митців переглянути директиву розглядають в адміністрації Президента України. Як завжди, від чиновників залежить, чи бути справжній «фабриці зірок» українського мистецтва.