Батьки 8-річного донеччанина Ігната Бубнова, який 29 травня провалився у відкритий каналізаційний колодязь, мають намір вимагати відшкодування збитків і покарання винних. Як уже повідомляла наша газета, хлопця тоді стрімка течія каналізаційних стоків віднесла майже на кілометр. Лише дивом дитина залишилася живою.

Керівництво комунального підприємства «Донецькводоканал» визнало, що згідно з чинним законодавством має відповідати разом із Куйбишевською районною радою та підприємством, на території якого розташований відкритий люк, та сплатити батькам потерпілого. «Ми підкоримося будь-якому рішенню суду, яке буде винесено з приводу цього інциденту, — йдеться у заяві міськводоканалу. — Але по справедливості відповісти за цей нещасний випадок і за багато інших, які можуть статися у майбутньому, повинні дві особи: той, хто вкрав цей люк, і той, хто прийняв його у металобрухт».

Нагадаємо, що на донецьких мережах водоканалу відкритими є 4 тисячі люків, із них 2,5 тисячі — каналізаційні. Щоб закрити ці «дірки», потрібно 250 тисяч гривень, яких у комунального підприємства немає. Так само, як немає коштів на тотальну охорону колодязів від зазіхань зловмисників. Не краща ситуація і з комунікаціями тепломережі, газовиків, телефонних компаній. «Рукотворні» провалля у найнесподіваніших місцях не раз ставали причиною дорожньо-транспортних пригод і травм. Однак, стверджують у міськводоканалі, заяви до міліції про крадіжку люків повертаються з позначкою «відмовити у порушенні кримінальної справи» — начебто через «малозначущість» діяння, яке «не становить громадської небезпеки».

Коментуючи цей факт, начальник УМВС України в Донецькій області Михайло Клюєв відзначив, що, поняття «малозначущості шкоди» — відлуння радянських часів. На думку начальника міліції, у Кримінальному кодексі, де відповідальність залежить від суми шкоди, дрібні злочини «не прописані», а отже, потрібні зміни в законодавстві. Відповідати за крадіжку, приміром, одного люка чи двох курей, злочинець повинен, інша справа, що покарання має бути адекватне, переконаний М. Клюєв.

 

Донецька область.