Доки народні депутати України, вчені, громадські організації дискутують, Мінпаливенерго прискорює будівництво станції в унікальній природній та історичній ділянці Південного Бугу

Противники цих новобудов доводили: гранітно-степове Побужжя — одна з найдавніших ділянок суходолу Євразії, що не поринала в морські глибини протягом 60 мільйонів років і є одним із центрів видоутворення Причорномор’я. Тут збереглася значна кількість унікальних об’єктів живої природи: більш як 600 видів рослин, 170 — птахів, майже 1000 — комах. Унікальність цієї місцевості в тому, що там збереглося чимало найдавніших стоянок часів палеоліту, мезоліту, неоліту, трипільської та черняхівської культур, мідного і залізного віків, свідчення поселень кімерійців, савроматів, скіфів, давніх слов’ян, римлян. Всього між селами Мигія та Олександрівка виявлено 98 археологічних пам’яток, деяким з них по 33 тисячі років.
Ці місця пов’язані з історією знаменитої Запорізької Січі. Тут розташовувалася остання Буго-Гардівська паланка козаків — найбільша серед восьми територіальних одиниць запорізької республіки і останній осередок української державності ХVІІІ століття. Коли Січ знищили, рештки козацького війська відійшли в район бузьких порогів і ще майже два десятиліття чинили збройний опір інтервентам.
І ще: каньйон Південного Бугу має унікальний реакреаційно-оздоровчий потенціал. В ньому зосереджено значні запаси лікувальних радонових вод. Це — справжня гірська країна серед українського степу. Тому гранітно-степове Побужжя називають «українською Швейцарією». А бузькі пороги вважають чи не найкращою у Європі природною трасою водного слалому.
Найголовніше застереження: Олександрівське водосховище у складі ТГАЕС затопить унікальні історичні й природні місця, буде знищено велику площу родючих грунтів, погіршиться санітарно-епідеміологічна обстановка в цьому регіоні. А сполучення Південного Бугу і Ташлицького водоймища — става-охолоджувача Южно-Україньскої АЕС омертвить воду водоймищ, погіршить радіоекологічну ситуацію в них.
В енергетиків — свої аргументи. Ташлицька ГАЕС потрібна галузі для покриття вранішніх і вечірніх пікових навантажень, заповнення нічних «провалів» в енергосистемі та створення аварійного резерву її потужності в Південному регіоні, в тому числі для Южно-Української атомної станції. Запевняють також: проектом завершення будівництва станції враховано всі вимоги й побажання місцевої влади, громадських екологічних організацій, дотримано природоохоронного законодавства. А підняття рівня води у водосховище не завдасть шкоди довкіллю, історичній місцевості.
Зрештою, у 1990 році сесія Миколаївської обласної ради приймає рішення про заборону заповнення Олександрівського водоймища, а 1994-го — про створення регіонального ландшафтного парку «Гранітно-степове Побужжя».
За минулий час неодноразово проводилися різні експертизи, проект станції неодноразово перероблявся, змінювалася кількість турбін-агрегатів — з 10 до 3-6. Будівництво то оживало, то завмирало.
Друге дихання спорудженню ТГАЕС дало розпорядження Кабінету Міністрів України від 17 червня 2002 року, до речі, підписане тодішнім Прем’єр-міністром України Анатолієм Кінахом. Ним затверджено новий проект будівництва станції і визначено термін його завершення — 2008 рік.
Є в цьому розпорядженні суттєва «пом’якшувальна» позиція. Мінпаливенерго доручається забезпечити поетапне введення в дію потужностей станції у складі 1-3 агрегатів. І з урахуванням досвіду експлуатації їх та результатів обстеження впливу на навколишнє природне середовище «вирішити в установленому порядку питання про розконсервування 4-6 гідроагрегатів».
Того само 2002 року обсяг фінансування будівництва станції збільшується проти попереднього майже вдвічі. 2003 року дещо зменшується, а «президентовиборного» 2004-го зменшується навіть порівняно з 2001 роком. Проте Міністерство палива та енергетики, НАЕК «Енергоатом» приймають рішення ввести першу чергу до кінця нинішнього року. Отже, буде заповнено Олександрівське водосховище...
Проблеми доцільності добудови Ташлицької ГАЕС і можливий негативний вплив на навколишнє природне середовище стало предметом громадського слухання, яке провів нещодавно Комітет Верховної Ради з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи. Багато хто з його учасників переконував: проект будівництва цього гідротехнічного комплексу екологічно небезпечний і економічно невигідний, бо сама ГАЕС «з’їдатиме» багато електроенергії. Нічого конкретно не робиться для створення національного природного парку «Гранітно-степове Побужжя», що передбачено уже Законом України «Про загальну державну програму формування національної екологічної мережі України на 2000-2005 рр.».
Заступник голови Комітету Іван Заєць, багато інших учасників слухань наголошували: добудова цього гідротехнічного комплексу може бути здійснена лише за умови беззастережного дотримання чинного законодавства України. Представники Мінпаливенерго доводили необхідність добудувати його, бо вкладено величезні кошти, і запевняли, що 10 відсотків із 1,9 млрд. гривень кошторису спрямують на виконання соціально-екологічних заходів.
Учасники слухань дійшли висновку про необхідність ще раз детально вивчити всі проблеми будівництва цього комплексу, провівши на місці виїзне засідання. Лише тоді краще прийняти остаточне рішення Комітету з можливим винесенням питання на розгляд Верховної Ради.
А тим часом: за кілька днів перед цими слуханнями на засіданні штабу з добудови Ташлицької ГАЕС (на місці) заступник міністра палива та енергетики Микола Штейнберг і президент НАЕК «Енергоатом» Юрій Недашковський дали відповідні доручення щодо поліпшення роботи там і запевнили: першу чергу станції буде введено у визначені терміни...