Денне засідання 4 грудня

У сесійній залі зібралося 425 народних депутатів. Голова Верховної Ради Володимир Литвин поінформував про результати погоджувальної ради. За його словами, у п’ятницю, 3 грудня, близько 23-ї години парламентарії майже домовилися. Залишалися неузгодженими тільки два питання: про призначення голів облдержадміністрацій і надання Генпрокуратурі права здійснювати загальний нагляд. Учасники погоджувальної ради домовилися про введення змін до Конституції з 1 вересня 2005 року і напрацювали проект змін до виборчого закону, спрямований на унеможливлення будь-яких фальсифікацій.
В. Литвин також повідомив про домовленість із Президентом України: коли парламент консолідовано прийме рішення щодо політреформи та виборчого закону, він підпише ці закони і внесе пропозиції стосовно нового складу ЦВК. Але зранку депутати почали висувати нові вимоги і знову розмовляти мовою ультиматумів.
«Верховна Рада і я, як Голова Верховної Ради, йшли на будь-які поступки для того, щоб зберегти злагоду, щоб парламент залишався єдиним центром компромісу, прийняття рішень в інтересах держави, — сказав Володимир Литвин. — Але, на жаль, коли ми були за один крок до прийняття рішення, все було просто зруйновано».
Фракції «Наша Україна» та БЮТ заявили, що проголосують за політреформу лише після того, як Президент відправить у відставку уряд, змінить склад ЦВК та підпише зміни до виборчого закону. Опозиція висловлювала побоювання, що в разі пакетного голосування глава держави може зміни до Конституції підписати, а зміни до виборчого закону — ні. Фракція НАПУ запропонувала спочатку прийняти зміни до виборчого закону. Решта фракцій підтримали ідею пакетного голосування.
Після обміну думками, щоб перевірити, чи є необхідні 300 голосів для прийняття рішення, В. Литвин запропонував провести «сигнальне голосування» — за розгляд чотирьох законопроектів у пакеті. Але табло висвітлило лише 249 голосів. Після цього парламент проголосував за скасування проведення пленарного засідання в неділю, 5 грудня.
За календарним планом, наступне пленарне засідання ВР має відбутися 14 грудня. Однак опозиція вже заявила, що цього тижня вимагатиме скликання позачергового засідання парламенту для пошуку виходу з кризи.
Під час пленарного засідання глава парламенту В. Литвин оголосив про чергові зміни у складі фракцій: із фракції «Регіони України» виключено Костянтина Жеваго та Андрія Веревського, лави «Трудової України» залишили Леонід Гадяцький і Олександр Косьяненко, а Борис Андресюк вийшов із фракції СДПУ (о).