Денне засідання 9 листопада
Вже наступного року мінімальна зарплата в країні повинна зрости до рівня прожиткового мінімуму. Цю настійну вимогу фракції партії «Єдина Україна» оприлюднив її лідер Богдан Губський, виступаючи в парламенті на Дні уряду «Про стан виконання урядом України вимог Конституції та законів України щодо належного рівня та своєчасної виплати заробітної плати».
На думку Богдана Губського, нині це — цілком реально, зважаючи на динаміку позитивних економічних зрушень. Народний обранець назвав неприпустимим те, що сьогодні мінімальна зарплата сягає лише 61 відсотка від прожиткового мінімуму і таку платню отримує майже 40 відсотків працівників.
Лідер «Єдиної України» закликав також законодавчо стимулювати підвищення частки заробітної плати у структурі собівартості продукції. За його словами, нинішні значні темпи економічного зростання в країні маємо зробити «успіхом кожного українця — в найжиттєвішому розумінні: збільшити його реальні доходи, забезпечити належний рівень медичного обслуговування, якісної освіти, особистої безпеки та захищеності».
«Це — принципова позиція нашої фракції: будуємо державу для людини», — наголосив Богдан Губський.
Проте депутати так і не знайшли порозуміння з Кабміном. За постанову, в якій профільний комітет пропонував узяти інформацію уряду до відома, проголосували лише 98 народних обранців. У своїх виступах депутати наполягали визнати роботу уряду недостатньою. Головні аргументи були такі: хоча за останні роки зарплати справді дещо зросли, але інфляція та зростання цін зводять нанівець усі урядові запевнянки щодо соціального захисту — адже навіть сало нині коштує понад 20 гривень.
Доповідач з парламентської трибуни Міністр соціальної політики та праці Михайло Папієв звинуватив Верховну Раду у неналежній співпраці з урядом. Натомість Голова Верховної Ради Володимир Литвин відповів: краще б думали про роботу, а не давали команду депутатам блокувати роботу парламенту.