Ранкове засідання 2 листопада
Так проявив себе український виборець на виборчих дільницях 31 жовтня. У цьому чимала заслуга й українського парламенту. Виступаючи від імені ЦВК, перший заступник голови Центрвиборчкому Я. Давидович подякував Верховній Раді за те, що вона вивчила й допомогла вирішити проблему фінансування та матеріально-технічного забезпечення діяльності виборчих комісій. Це, у свою чергу, стало запорукою належної організації виборчого процесу. Парламент зробив усе можливе, щоб він пройшов у рамках закону, наголосив у своєму виступі і представник фракції Народної аграрної партії М. Гладій. Це відповідь тим, хто незадовго до голосування намагався блокувати роботу парламенту і в такий спосіб позбавити виборців права почути правдиве слово про ситуацію у державі.
Визнаючи тему президентських виборів надактуальною, парламент одразу заслухав інформацію ЦВК про попередні результати голосування на виборах Президента України та заходи з удосконалення процедури голосування. За словами Я. Давидовича, ні в кого немає сумнівів, що нинішній виборчий процес завершиться повторним голосуванням, а тому все слід зробити для унеможливлення повторення помилок і прорахунків, допущених під час першого туру. Він зупинився на неповному забезпеченні дільничних виборчих комісій, проблемах зі списками виборців. 42 тисячі скарг громадян, які не знайшли себе у списках, мусили розглядати в день голосування місцеві суди. Траплялися інциденти довкола бюлетенів, коли чиєюсь рукою у них були проставлені штампи навпроти прізвищ окремих кандидатів у президенти. Центрвиборчкому довелося додатково спрямовувати в регіони 61 тисячу нових бюлетенів. До речі, невідомо, хто й чому у такий спосіб зіпсував виборчі документи, адже Генпрокуратура, як сказав Ярослав Васильович, і досі не з’ясувала причин такого неподобства. Цю проблему він також вважає предметом найсерйознішого розгляду народними обранцями.
Про недоліки й відверті провокації під час голосування говорили представники різних політичних сил. За словами Н. Шуфрича (СДПУ(о), не змогли проголосувати 5—10 відсотків виборців. А представник «Трудової України» М. Нощенко сказав, що представники кандидата В. Януковича виявили 2 800 фактів порушень виборчого законодавства. За словами лідера БЮТ Ю. Тимошенко, до виборчих списків не було внесено 10—12 відсотків молодих людей — симпатиків «Нашої України». Нагадали депутати і про групи, як вони сказали, молодих бандитів, які з тридцятьма відкріпними талонами на руках у кожного курсували виборчими дільницями.
А ось загальні оцінки виборів — розбіжні. Якщо представники Януковича наголошували на демократичності виборчого процесу, то їхні політичні опоненти вважають, що результати виборів було сфальсифіковано.
Соціаліст О. Мороз сказав, що його однодумці не визнають попередніх результатів виборів, оголошених ЦВК. А комуніст С. Гмиря вважає, що в його кандидата було вкрадено щонайменше 15 відсотків голосів, і влада свідомо провокувала розпад лівого руху.
О. Зінченко у заяві від коаліції «Сила народу» сказав, що ЦВК не наважилася визнати перемогу В. Ющенка уже в першому турі виборів. Тому коаліція вимагає від голови ЦВК С. Ківалова негайного офіційного оприлюднення результатів виборів. Це можна вважати однією з причин оголошення загальнонаціональної громадської мобілізації усіх свідомих українців, про що з парламентської трибуни заявила лідер БЮТ Ю. Тимошенко.
Ці та інші заяви парламентарії мали можливість висловити після того, як вирішили перенести відповідне питання порядку дня, традиційно передбачене для розгляду в середу. Інформацію голови Центрвиборчкому С. Ківалова парламент має заслухати після остаточного підбиття результатів голосування 31 жовтня.
Парламент розглянув два урядові законопроекти — про родючість грунтів та використання й охорону земель. Уряд пропонує дві програми — національну й загальнодержавну.
А на початку засідання парламентарії поздоровили свого колегу Миколу Лісіна з днем народження.