У номері за 6 жовтня повідомлялося про ініціативу «ГУ» і Держводгоспу України — спільно врятувати озеро Нечимне, яке надихнуло Лесю Українку до написання драми-феєрії «Лісова пісня». Сьогодні свій погляд на проблему висловлює голова Держкомітету України з водного господарства Василь Сташук.
— Мені приємно, що громадськість і місцеві органи виконавчої влади області піклуються про відродження національної святині — озера Нечимного на Ковельщині. Щойно в мене була розмова на цю тему з першим заступником голови Волинської облдержадміністрації Володимиром Панчишиним, який теж висловив стурбованість долею Нечимного. Переконаний, що до вирішення цієї проблеми підключиться і мій добрий знайомий — голова Ковельської райдержадміністрації Віталій Карпюк. Адже саме завдяки його ініціативі цього літа до озера прокладено дорогу, а на його березі збудовано музей «Лісової пісні».
Уряд у 2003—2004 роках став виділяти значно більше коштів на відродження наших річок і озер. Саме це дає нам можливість розглянути питання про виконання рятувальних робіт на Нечимному. На превеликий жаль, я ще не був на цьому озері. Незабаром там працюватимуть спеціалісти Держводгоспу і нашого Волинського управління. Думаю, що в найстисліші терміни буде виконано екологічне обгрунтування робіт з розчистки озера. Цей документ опублікуємо у вашій газеті для широкого громадського обговорення — щоб уникнути негативного впливу виконаних робіт на довкілля. Ми не маємо права змінювати прибережного рельєфу, форм озера, флори й фауни. Тому до цих робіт треба підійти дуже скрупульозно, узгодивши проект з лісівниками, екологами, громадськістю. І вже після цього буде виготовлено проектно-кошторисну документацію і вирішено питання про фінансування робіт. А щоб їх оперативно й чітко провести, паралельно будемо підшукувати необхідну техніку і виконавців. Коли ми вже заявили в «Голосі України», що приєднуємося до акції, то обов’язково дотримаємо слова. Хочу сказати читачам: ми підтримаємо Нечимне, дамо йому здоров’я і друге дихання. Озеро має стати таким, яким його бачила Леся Українка влітку 1884 року.
Волинська область.