Ранкове засідання 8 жовтня
Сесійне засідання традиційно розпочалося з оголошення депутатських запитів та заяв. До різних органів влади цього разу направлено 78 депутатських запитів. Після цього відбувся традиційний обмін заявами між представниками проурядових та опозиційних фракцій. Зокрема, В. Зубанов від імені фракцій «Регіони України» і «Трудова Україна» знову заявив про їх неучасть у голосуванні, оскільки «парламентаризм переживає найганебніший період», а «екстремізм виступаючих не отримує належного відпору головуючого».
Олег Зарубінський на це зазначив, що фракція НДП-ПППУ не збирається відмовлятися від роботи парламенту, і закликав надалі не робити заяв від неіснуючої більшості. Сергій Гмиря (КПУ) сказав: якщо сьогодні ухвалюють закони без участі проурядових фракцій, то це чітко свідчить, що постійно діючої більшості немає. Головуючий на засіданні заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк зі свого боку додав, що, незважаючи на неголосування проурядових фракцій, працездатність парламенту підтверджується ухваленими законами та постановами. Зокрема, на попередньому засіданні було ухвалено два закони в цілому, чотири — в першому читанні, один — у третьому, прийнято сім постанов, розглянуто низку інших питань. Після цього парламент перейшов до власне законодавчої роботи.
Валерія Заклунна-Мироненко (КПУ) від імені Комітету ВР з питань культури і духовності представила проект закону «Про концепцію державної політики на 2004—2006 роки». При цьому вона зазначила, що цю концепцію, яка, зокрема, визначає пріоритетні напрями держави в цій галузі, підтримують усі члени комітету. «Якщо у нас є решетилівська вишивка, петриківський розпис, опішнянська кераміка, то очевидно, що це культурне багатство потрібно зберегти», — зазначила Валерія Гаврилівна. Для цього пропонується створювати сприятливе економічне та правове середовище, передбачається розробка низки нормативних актів, які сприятимуть діяльності неприбуткових організацій, що діють у сфері культури.
Під час обговорення депутати наголошували, що саме з культури потрібно було починати будівництво держави. Адже вона, за словами В. Пузакова (КПУ), є «тим конем, який витягує воза». Тому концепція пропонує визнати культурний розвиток пріоритетним напрямом діяльності органів влади. Бо лише культура здатна зупинити насаджуваний «культ урки».
Народні депутати також висловили невдоволення принципом фінансування культури. Як зазначив Володимир Яворівський («Наша Україна»), проект бюджету на наступний рік передбачає лише 20 млн. грн. на весь кінематограф, тоді як цих коштів не вистачить і на один фільм. Станіслав Ніколаєнко (СПУ) запропонував на фінансування культури виділяти визначений відсоток від ВВП, щоб це фінансування було стабільним. За цей закон в цілому проголосував 251 народний депутат.
Також депутати 231 голосом «за» ухвалили закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з прийняттям закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні». Цим законом вносяться зміни до 68 нормативних правових актів. Зокрема, у всіх цих документах словосполучення «місце постійного проживання», «постійне місце проживання» замінюється термінами «місце проживання» або «просто проживання». Термін «прописка» замінюється на «реєстрація». Крім того, ці зміни передбачають, що посвідчення біженця також є підставою для реєстрації місця проживання особи.
Наступне голосування теж було результативним —депутати 226 голосами підтримали проект закону «Про внесення змін до Кримінального кодексу України». Ці зміни передбачають запровадження кримінальної відповідальності за незаконне збирання або використання відомостей, що становлять банківську таємницю. Як зазначив доповідач та один з розробників законопроекту Тарас Довгий, досі за розголошення банківської таємниці передбачено лише адміністративну відповідальність, що не сприяє належному її захисту, тоді як м’якість можливого покарання за її розголошення може завдати значної шкоди не тільки окремим банкам та банківській системі в цілому, а й великій кількості громадян. Свій варіант законопроекту запропонував Кабінет Міністрів, однак під час голосування було підтримано проект, розроблений народними депутатами.
У першому читанні 241 голосом депутати підтримали поданий Леонідом Черновецьким («Наша Україна») законопроект про внесення змін та доповнень до деяких законів України (стосовно приведення законодавства у відповідність до Цивільного кодексу України). Проект передбачає, що обмеження прав клієнта розпоряджатися коштами, які знаходяться на його рахунку, може здійснюватися винятково за рішенням суду. Ще одним законопроектом — про внесення змін до Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні» — пропонується заборонити державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації у разі, якщо раніше вже зареєстровано видання зі схожою назвою.