На Буковині триває справжній будівельний бум. Не лише мегаполіси, а й тамтешні села та містечка нагадують великий будмайданчик. І особливо відрадно, що на розмаїтому будівельному ринку дедалі впевненіше займають свої місця вітчизняні компанії.

Одна з них — товариство з обмеженою відповідальністю «Роднічок» — працює на українському ринку новітніх будівельних технологій уже майже 10 років. Вироби цього підприємства — вікна та двері з металопластика та алюмінію, фасадні системи, металочерепиця і профнастил, сендвіч-панелі й касетні системи, водостічні системи тощо — спроможні задовольнити вимоги найпримхливіших замовників не лише сучасним зовнішнім виглядом, а й високим рівнем надійності, термо- та шумоізоляції. Легкі споруди з так званих сендвіч-панелей, які вже давно стали повсякденністю в західній будіндустрії, дають змогу, з одного боку, за короткий строк спорудити торговельний центр чи склад, спортивний комплекс чи зимовий сад, а з другого — варіювати різноманітні форми та конфігурації будівель, щоб вони не були однотипними.

А побудовано цей завод у мальовничому селі Бояни Новоселицького району за 15 кілометрів від Чернівців. Раніше на цьому місті були склад мінеральних добрив та пустир, а з 1997 року розпочалося будівництво сучасного високотехнологічного підприємства, на якому нині працює близько 350 осіб, середня зарплата — 700—800 гривень. Його засновники Іван Семенюк та Микола Гавка передбачливо взяли курс на формування власної матеріально-технічої бази та співробітництво із закордонними підприємствами, роблячи основну ставку на якість виробів. І хоча конкуренція на ринку будматеріалів щороку зростає, на «Роднічку» її не бояться. А, навпаки, вважають своєрідним рушієм. Збільшуватиметься конкуренція — зростатиме якість виробів та обслуговування клієнтів.

Цього року на «Роднічку» планують запустити цехи з виробництва тротуарної плитки та пінопласту. Однак його генеральний директор Іван Семенюк (на знімку), як депутат Чернівецької обласної ради, нині переймається не лише виробничими проблемами. Скажімо, нещодавно завдяки його та сільської громади ініціативі, яку підтримало керівництво області, за чотири місяці було проведено газопровід до села Бояни, де сьогодні мешкає більш як сім тисяч осіб. Уже понад 20 років селяни чули обіцянки, що в їхніх оселях ось-ось запалає голубий вогник, від 1982 року коло Боян велося будівництво гілки газопроводу Уренгой—Помари—Ужгород, однак ніхто тоді газ до села так і не провів. У 2000 році було відкрито спортивний клуб, де вже виховали кількох призерів України з боксу та майстрів спорту з художньої гімнастики. Нині у Боянах також споруджено готельний комплекс, базу відпочинку. Невдовзі планується відкриття медико-реабілітаційного центру на 300 осіб, у якому працюватимуть німецькі фахівці, реконструкція будинку культури в центрі села та будівництво нової школи. До речі, хоча в Боянах більшість населення — молдавани, минулого навчального року в тутешній середній школі завдяки сприянню Івана Семенюка, котрий за національністю теж молдаванин, було набрано перший український клас.

Чернівецька область.