В місті на Дунаї розпочато збирання підписів виборців на підтримку проведення референдуму з формулюванням «Про дострокове припинення повноважень міського голови Ізмаїла Станіслава Борисенка». Акцію ініціювали депутати Одеської обласної ради Ю. Айзман і В. Страшилін, її підтримали учасники зборів мешканців міста, що відбулися минулої суботи. Власне, 12 червня завершився другий етап зборів, що скликалися ще 22 травня і були зірвані — присутні на них не встигли прийняти жодних рішень. Тоді було побито опозиційних до міської влади журналістів, а в Ю. Айзмана стався серцевий напад, від якого депутат облради через кілька днів помер у лікарні.
Нині обійшлося без особливих ексцесів. Виступаючі на зборах, а в них загалом взяли участь 259 мешканців Ізмаїла, гостро критикували Станіслава Борисенка за серйозні недоліки, допущені ним, на думку промовців, у життєзабезпеченні міста, за розбазарювання об’єктів комунальної власності, невдалий добір управлінських кадрів, гоніння на опозиційну пресу, нехтування демократичними нормами тощо. Зачитали й звернення Ю. Айзмана до ізмаїльців, текст якого він не зміг виголосити на першому етапі зборів. На виправдання ніхто не виступив — С. Борисенко, який запрошувався на збори, відбув у відпустку, а чиновник, що представляв міськраду, відмовчався.
Пропозицію депутатів облради щодо проведення загальноміського референдуму було ухвалено майже одностайно (при двох «проти» і одному, що утримався). Збори обрали ініціативну групу з 14 осіб, покликану організувати збирання підписів ізмаїльців на підтримку проведення референдуму. А для того, щоб він відбувся, потрібна, за законом, підтримка не менш як 10 відсотків загальної чисельності виборців міста, причому їх підписи слід зібрати протягом 30 днів. Члени ініціативної групи впевнені, що зробити це їм вдасться.
Водночас учасники зборів допускають й інший варіант розвитку подій. В ухваленій ними резолюції міському голові та ще чотирьом посадовцям запропоновано у 10-денний термін добровільно подати у відставку. Втім, у те, що таке станеться, в Ізмаїлі мало хто вірить.
Одеська область.