Розв’язанням проблем міст обласного значення нині опікуються Вінницька облдержадміністрація й облрада. В області таких міст шість. Тут зосереджена переважна більшість підприємств промисловості. Ладижин з-поміж них вирізняється тим, що хоч і не має статусу районного центру, в ньому працюють відділення Пенсійного фонду, статистики, підрозділи силових структур — прокуратури й міліції, а також місцевий суд.
Ладижин тримається на трьох китах: основними наповнювачами бюджету є теплова електростанція, Державне мікробіологічне підприємство «Ензим» та ВАТ «Біолік», яке спеціалізується на виробництві фармацевтичної продукції.
Подальша доля ТЕЦ — предмет особливої уваги. Продукція підприємства становить майже 90 відсотків від загального обсягу промислових виробів. Енергетикам певною мірою вдалося вибратися з кризи: якщо торік працював лише один блок, то нині енергію виробляють два з шести. Зросла рентабельність, а собівартість продукції стала нижче. Втім, її все одно не можна порівняти з енергією АЕС: у «атомників» вона вдвічі дешевша. Із запуском нових блоків на сусідніх Хмельницькій і Рівненській АЕС потреба в продукції ТЕЦ може зменшитися. Саме тому облдержадміністрація ініціювала розробку інвестиційного проекту переобладнання двох блоків станції на дешевше паливо — буре вугілля. Тим паче що його родовища розташовані в сусідній області.
Завдяки зусиллям облдержадміністрації інвестора вдалося залучити й до Державного мікробіологічного підприємства «Ензим». Борги у зарплаті тут сягали понад два мільйони гривень. Компанія «Карбонсинтез» у плані санації заводу зобов’язалася виплатити четверту їх частину.
ДЛЯ ДОВІДКИ. За підсумками першого кварталу цього року зростання промислового виробництва в Ладижині становило 11 відсотків. Повністю виконано бюджет минулого року. Немає боргів із зарплати перед працівниками бюджетної сфери. Водночас 44 відсотки промислових підприємств міста працюють із збитками, загальна сума яких становить 7,4 мільйона гривень. Безробіття охоплює майже 8 відсотків населення.
Вінницька область.
КОМЕНТАР першого заступника голови облдержадміністрації Миколи ДМИТРЕНКА:
— Ми поставили за мету допомогти територіальним громадам міст обласного значення у розв’язанні їхніх проблем. Без перебільшення, це особливі міста: в них зосереджено основний промисловий потенціал області. Від того, як він працюватиме, залежатиме дуже багато. Головний акцент робимо на конкретику. Крім справ, про які згадувалося, обласна влада сприятиме створенню в Ладижині ще одного підрозділу — державної виконавчої служби. Є нагальна потреба в забезпеченні міста автомобілями «швидкої допомоги», в телефонізації й будівництві доріг, особливо у старій частині міста. Водночас чимало питань в компетенції міської влади, депутатського корпусу. Щоб домовленість «хто і що має робити» не лягла під сукно, вже через десять днів підіб’ємо перші підсумки.