Вибудувана на документах і свідченнях авторська версія зникнення і вбивства журналіста Георгія Гонгадзе оприлюднена в україномовній книзі Ярослава Кошіва «Обезголовлений. Убивство журналіста». Учора цю книгу в кулуарах ложі преси Верховної Ради презентували народні депутати Анатолій Матвієнко та Олександр Турчинов і сам автор — колишній наш співвітчизник, а нині громадянин США. За словами пана Кошіва, він розпочав власне розслідування одразу після зникнення Георгія і поставив собі за мету «показати обставини трагедії, знайти справедливість у справі Гонгадзе».
Головними героями книги, як неважко здогадатися, окрім самого журналіста, стали найвищі посадові особи держави, зокрема Президент та його оточення. Автор книги каже, що перед тим «пробував її нормально видати», але не зміг знайти в Україні жодного видавця. Як він сказав, «усі вони перебували перед страхом Президента і керівника податкової служби». Тому тут своє плече підставила УРП «Собор». Лідер цієї партії Анатолій Матвієнко пояснив, що партія вважала за доцільне, аби свій погляд на цю трагедію подала політично незаангажована людина. Це, так би мовити, погляд збоку. Втім, зауважив А. Матвієнко, якщо в українських журналістів виникне бажання написати подібну книгу, то «Собор» готовий «вступити в кооперацію» для її видання. До речі, нинішній проект не комерційний, тому, як запевнив А. Матвієнко, книгу роздаватимуть безплатно.
З погляду на чергову річницю дня народження Георгія Гонгадзе (вона виповнюється сьогодні) найкращим «подарунком», як було сказано на прес-конференції, стало б оголошення Верховною Радою імпічменту Президенту. Лідер «Собору» нагадав, що впродовж тривалого часу він з однодумцями домагається внесення до порядку денного сесії Верховної Ради звіту тимчасової слідчої комісії на чолі з Григорієм Омельченком, і пообіцяв, що голова комісії найближчим часом зустрінеться з цього приводу з представниками мас-медіа.