Засідання 14 травня
«Спокій нам тільки сниться». Такими словами відомий парламентарій і поет Борис Олійник завершив інформацію про участь української делегації у квітневій сесії ПАРЄ. Зі здобутків наших посланців він назвав підтримання представниками більш як двадцяти держав ініціативи Анатолія Раханського з приводу підготовки звернення до «великої сімки» і Банку реконструкції та розвитку із закликом виконати свої зобов’язання з ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Зареєстровано і зініційовану Віталієм Шибком пропозицію з приводу ухвалення рекомендацій про наслідки розширення ЄС та можливості приєднання низки країн до Болонського процесу.
Внутрішні проблеми України також нагадали про себе. Делегація зустрічалася з добре знайомими нам милими жінками і жорсткими політиками — співдоповідачками моніторингового комітету, які мають намір наприкінці травня знову відвідати Україну. Цього разу працюватимуть в Ужгороді, Мукачевому, Києві та Одесі. За словами Бориса Ілліча, Бюро конгресу місцевих і регіональних влад РЄ днями схвалило доповідь про моніторинг повторних виборів у Мукачевому. Як наслідок, конгрес закликав українську владу визнати офіційні результати тих виборів недійсними, покарати винних, призначити повторні вибори.
Чимало було сказано і про розглянуті на євросесії проблеми політичних переслідувань та утисків свободи слова у сусідній з нами Білорусі. А про наші ідентичні — ішлося упродовж нинішнього сесійного засідання українського парламенту. Кілька депутатських запитів на початку засідання, а потім і заява від імені «Нашої України» були присвячені посиленню конфлікту довкола Національної спілки письменників України. За словами Голови НСПУ Володимира Яворівського, там відрізано телефони, заблоковано рахунки, не надходить пошта. Фракція вбачає за всім цим «моторошну тінь Медведчука». Водночас представник СДПУ(о) звинуватив у недостатній увазі до його фракції з боку парламентського «Голосу України». Зізнатися, дивно це було чути від політичної сили з таким потужним і масованим (дивіться телебачення) впливом на інформаційний простір України.
Судячи з рішень парламентаріїв, зміни очікують на один із головних у виборчих перегонах державних органів — Центральну виборчу комісію. Попри непрості дебати, депутати прийняли постанову, якою за основу взято новий законопроект про ЦВК (№5235, автори М. Оніщук, О. Задорожній, Ю. Ключковський). Він передбачає низку новел — від зміни назви, створення друкованого органу до розширення компетенції ЦВК на проведення місцевих референдумів, створення державного реєстру виборців, зміни процедури формування ЦВК, уточнення процедури припинення повноважень членів комісії тощо. Висловлено упевненість, що Тимчасова спеціальна комісія ВР, від якої виступав Віктор Мусіяка, врахує позитивні пропозиції з іншого законопроекту на цю тему, підготовленого парламентарієм Галиною Гармаш, а Конституційна комісія — конституційну норму про обрання голови ЦВК Верховною Радою.
Подбавши таким чином про наші політичні свободи, парламентарії повернулися до хліба насущного. Розглядали зміни до Закону «Про ціни і ціноутворення», що передбачають мораторій на підвищення цін на хліб, а також посилення контролю уряду та органів виконавчої влади за дотриманням фіксованих цін на крупи, цукор, молоко, олію. Цей мораторій, за задумом авторів законопроекту комуністів П. Симоненка, О. Парубка, В. Пузакова, має діяти, доки мінімальні зарплати і пенсії не сягнуть рівня прожиткового мінімуму. Однак у документа виявилося чимало опонентів, які вказували, що загалом благородна пропозиція може обернутися новими збитками для сільгоспвиробника. Належної кількості голосів набрати за законопроект не вдалося. Зокрема, жодного голосу «за» не подали «Регіони України», СДПУ(о), Аграрна партія, не підтримали фракції з колишньої парламентської більшості.
Наприкінці засідання з сесійної трибуни склали присягу двоє нових членів Вищої ради юстиції — Сергій Сафулько та Антон Чернушенко, після цього парламентарії мали можливість висловитися з питання «Різне».