Вечірнє засідання 13 травня
Із доповіддю «Про стан і перспективи розвитку вищої освіти в Україні» на парламентських слуханнях виступив голова Комітету ВР з питань науки і освіти Станіслав Ніколаєнко, а із співдоповіддю — Міністр освіти і науки Василь Кремень.
Учасники слухань — народні депутати, представники освіти і академічної науки, а також владних структур з регіонів — були здивовані відсутністю в залі засідань керівників Кабміну. А ще —відвертістю і чесністю доповідачів, які й визначили тон обговорення вкрай актуальної проблеми.
Скажімо, у виступі Станіслава Ніколаєнка серед численних критичних зауважень були й такі, вельми неприємні для чиновників освіти: в країні є університети, де практично не займаються наукою, а в більшості вузів нехтують вимоги закону про студентське самоврядування. Та найбільше уваги він приділив болючому для суспільства питанню про доступність вищої освіти.
До речі, коли на трибуну вийшов студент університету з Умані, учасники слухань, напевне, чекали його оцінки, пропозицій саме щодо самоврядування у вузі, але виступ звівся до звіту про роботу педколективу і побажання підвищити зарплату улюбленим викладачам.
Про зарплату, фінансування галузі, зрозуміло, говорив не тільки студент.
Народний депутат Олександр Мороз так бачить розв’язання освітянського питання: «Без зміни системи влади можна безкінечно обговорювати це питання, але позитивних наслідків не буде».
Але всі промовці (а виступила за чотири години лише половина тих, які записалися) переконані, що, не приєднавшись до Болонського процесу, ми залишатимемося на узбіччі освітянського прогресу.
Ректор авіаційного нацуніверситету Віталій Бабак зауважив, що багато проблем було б знято, якби хоч раз повністю виконали всі статті закону про освіту. Він також порушив питання про автономію університетів, від яких вимагають якість освіти, не вкладаючи жодної копійки в розвиток матеріально-технічної бази. Освіту має бути визнано пріоритетною галуззю з відповідним фінансуванням...
Певне, варто частіше згадувати той факт, що демократія в Європі починалась із свободи міст і університетів... Наскільки можна не довіряти вузам, щоб кожен крок узгоджувати з Києвом?..
Схожих думок і зауважень на слуханнях, як і до них, прозвучало багато. Більшість враховано в проекті рекомендацій про стан і перспективи розвитку вищої освіти, який незабаром мають прийняти народні депутати.
Переконаність у цьому висловив серед інших ректор Національної академії внутрішніх справ Ярослав Кондратьєв. Він зазначив, що рішення Верховної Ради буде доленосне для вищої освіти загалом, і для талановитої, але малозабезпеченої молоді, яка з часом стане інтелектом нації, зокрема.