Ранкове і денне засідання 12 травня
Верховна Рада України 238 голосами ухвалила постанову щодо інформації Генерального прокурора України, Міністра внутрішніх справ України, Голови Служби безпеки України про розслідування обставин, які мали місце під час виборів міського голови міста Мукачевого Закарпатської області. Щоправда, особисто з перших осіб силовиків до Верховної Ради з’явився лише Генеральний прокурор Геннадій Васильєв. Натомість Міністр внутрішніх справ та Голова Служби безпеки були зайняті іншими, мабуть, важливішими справами. Тож замість них перед депутатами виступали заступники.
Генеральний прокурор Геннадій Васильєв повідомив: за час, що минув після виборів, слідча група опитала 685 свідків, провела низку експертиз, переглянула відеозаписи, які фіксують процедуру оголошення результатів виборів.
Відео чітко зафіксувало, що голова територіальної виборчої комісії переможцем оголосив Ернеста Нусера. Генпрокурор повідомив, що з цими результатами не погодилися народні депутати від «Нашої України», котрі заявили про фальсифікацію виборів і надали ксерокопію протоколів, з яких випливає, що перемогу здобув Віктор Балога. Проте Генпрокурор зазначив, що, на думку експертів, за ксерокопіями складно провести почеркознавчу експертизу.
Г. Васильєв пообіцяв, що розслідування триватиме і закликав причетних до подій народних депутатів приходити й давати свідчення, котрі будуть долучені до кримінальної справи.
Перший заступник міністра внутрішніх справ Михайло Корнієнко повідомив, що всього зареєстровано 14 заяв та повідомлень про порушення під час виборів. Водночас він зазначив, що чимало цих повідомлень не знайшли підтвердження. А за рештою — триває слідство. Це дало підстави Юрію Ключковському («Наша Україна») назвати виступ першого заступника міністра «клоунівським», оскільки з нього випливає, що в Мукачевому ніхто нікого не бив, ніхто не викрадав бюлетенів, не було фальсифікацій — одне слово, все пройшло спокійно.
Заступник голови СБУ Ігор Дріжчаний повідомив народним депутатам, що, за інформацією СБУ, на підтримку Е. Нусера прибуло близько 200 осіб з різних районів Закарпатської області та інших областей України. З другого боку, сказав він, до Мукачевого прибули й групи підтримки В. Балоги. За його словами, знайшли підтвердження факти хуліганських дій, але не підтвердилися повідомлення про порушення, які можуть загрожувати національній безпеці держави. Сергій Ратушняк («Регіони України») висловив подив, що СБУ не побачила загрози національній безпеці у тому факті, що в Мукачевому фактично захоплено владу, бо територіальна виборча комісія досі не надала жодних документів, на основі яких вона проголосила переможцем Е. Нусера.
Голова Комітету ВР з питань державного будівництва, місцевого самоврядування Анатолій Матвієнко охарактеризував виступи силовиків як намагання сховати кінці у воду. На його думку, це вказує на те, що сьогодні єдиною державною структурою, яка здатна захистити право і правду, залишається тільки парламент. Його висновок чіткий: результати виборів у Мукачевому було сфальсифіковано — протоколи грубо виправлено дорогою від виборчих комісій до територіальної виборчої комісії. І вже у ТВК сфальшовані результати було зачитано. Крім того, А. Матвієнко сказав, що він був свідком, коли О. Зінченко звертався з проханням посилити охорону міськради, яка вже на той час налічувала близько 20 працівників МВС. Але замість посилення охорону зняли взагалі. Саме тому А. Матвієнко заявив: у нього є всі підстави вважати, що злочин чинився під прикриттям міліції. Але місцеві міліцейські керівники не тільки не понесли покарання — нещодавно їх було нагороджено і підвищено у званнях.
На розгляд сесії було винесено п’ять постанов, які оцінюють події у Мукачевому. Проте уже перше голосування показало, що за основу — 229 голосами —прийнято постанову, внесену народними депутатами Нестором Шуфричем, Степаном Гавришем, Раїсою Богатирьовою та деякими іншими. Ця постанова передбачає взяти інформацію силовиків до відома та доручити їм забезпечити завершення об’єктивного і повного розслідування обставин, що мали місце під час виборів мукачівського міського голови.
Далі депутати проголосували за внесення до цієї постанови пунктів з інших постанов. Зокрема, 242 голосами було підтримано пункт із постанови, внесеної Юрієм Луценком (СПУ), — запропонувати Президенту звільнити з посади главу Закарпатської облдержадміністрації Івана Різака. 235 депутатів проголосували за звільнення зі своїх посад керівників Закарпатського облуправління внутрішніх справ. 241 голос віддано за пункт, яким Генпрокуратурі рекомендовано внести протест на оголошені результати виборів у Мукачевому та порушити кримінальну справу про фальсифікацію результатів виборів і про побиття народних депутатів тощо.
Після цього Верховна Рада 303 голосами схвалила за основу проект закону про основні засади цивільного захисту.